Składniki
2 łyżki
2 łyżki
1 szklanka
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1.5 szklanki
0.4 szklanki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wsyp szklankę mleka w proszku (nie dodałem do składników, ponieważ nie było go na liście) do miski, dodaj dwie łyżki mąki, dwie łyżki cukru (można więcej) i zmiksuj.
Krok 2
Wbij do oddzielnej miski dwa CAŁE jajka, dodaj przyprawy (co kto lubi) i zmiksuj z łyżką mąki.
Krok 3
Dodaj jajka do pierwszej miski i zmiksuj z 1.5 szk. mąki.
Krok 4
Wyłóż na blaszkę (najlepiej wysokość 2.5 cm i obwód pięści) i piecz góra-dół w ok. 170°C, aż się zarumieni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej