Grzybowe Kapelusze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzybowe Kapelusze

Autor: Kajetan Filarski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 łyżki

1 szklanka

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1.5 szklanki

0.4 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wsyp szklankę mleka w proszku (nie dodałem do składników, ponieważ nie było go na liście) do miski, dodaj dwie łyżki mąki, dwie łyżki cukru (można więcej) i zmiksuj.

Krok 2

Wbij do oddzielnej miski dwa CAŁE jajka, dodaj przyprawy (co kto lubi) i zmiksuj z łyżką mąki.

Krok 3

Dodaj jajka do pierwszej miski i zmiksuj z 1.5 szk. mąki.

Krok 4

Wyłóż na blaszkę (najlepiej wysokość 2.5 cm i obwód pięści) i piecz góra-dół w ok. 170°C, aż się zarumieni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzybowe Kapelusze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzybowe Kapelusze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzybowe Kapelusze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzybowe Kapelusze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzybowe Kapelusze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzybowe Kapelusze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzybowe Kapelusze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzybowe Kapelusze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej