
Składniki
250 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski przesiewamy suche składniki czyli mąkę i dodajemy cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, ciemne kakao oraz rodzynki.
Krok 2
Do drugiej miski dodajemy składniki mokre czyli wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz olej rzepakowy. Dokładnie mieszamy trzepaczką, jak składniki mokre się połączą dodajemy do suchych składników. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masą napełniamy silikonowe foremki.
Krok 3
Silikonowe foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 25 minut (albo termoobieg 180). Po ostygnięciu posypujemy babeczki kakaowe cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej