Babeczki kakaowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babeczki kakaowe

Autor: Mariola Walewska

ratingratingratingratingrating

4

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiewamy suche składniki czyli mąkę i dodajemy cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, ciemne kakao oraz rodzynki.

Krok 2

Do drugiej miski dodajemy składniki mokre czyli wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz olej rzepakowy. Dokładnie mieszamy trzepaczką, jak składniki mokre się połączą dodajemy do suchych składników. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masą napełniamy silikonowe foremki.

Krok 3

Silikonowe foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 25 minut (albo termoobieg 180). Po ostygnięciu posypujemy babeczki kakaowe cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki kakaowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki kakaowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki kakaowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki kakaowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki kakaowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki kakaowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki kakaowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babeczki kakaowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej