
Składniki
3 łyżki
3 łyżki
200 mililitrów
2 sztuki
200 gramów
3 łyżki
15 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozetrzyj z 100 ml ciepłego mleka i 1 łyżeczką cukru.
Krok 2
Dodaj jedną łyżkę mąki, wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia.
Krok 3
Żółtka utrzyj z resztą cukru, białka ubij.
Krok 4
Wszystkie składniki połącz ze sobą, dodaj resztę mąki i wyrób ciasto.
Krok 5
Smaż na oleju. Posyp cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej