Składniki
3 łyżki
3 łyżki
200 mililitrów
2 sztuki
200 gramów
3 łyżki
15 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozetrzyj z 100 ml ciepłego mleka i 1 łyżeczką cukru.
Krok 2
Dodaj jedną łyżkę mąki, wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia.
Krok 3
Żółtka utrzyj z resztą cukru, białka ubij.
Krok 4
Wszystkie składniki połącz ze sobą, dodaj resztę mąki i wyrób ciasto.
Krok 5
Smaż na oleju. Posyp cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej