
Składniki
1 szklanka
0.5 szklanki
2 sztuki
120 gramów
2 łyżeczki
120 gramów
1 opakowanie
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedź.
Krok 2
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Krok 3
Jajka ubij i wymieszaj z mąką oraz ugotowanym ryżem.
Krok 4
Na rozgrzany głęboki tłuszcz kładź łyżką małe placki i smaż na rumiany kolor z obu stron.
Krok 5
Przed podaniem oprósz racuchy cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej