
Składniki
40 gramów
1 szklanka
500 gramów
180 gramów
4 sztuki
180 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wyrobić z mąką, stopionym masłem, 4 żółtkami i cukrem. Połączyć z pianą ubitą z 4 białek. Zostawić do wyrośnięcia- nawet na całą noc.
Krok 2
Tradycyjne gofry belgijskie są okrągłe, więc po rozgrzaniu gofrownicy należy nakladać je łyżką stołową. Jeśli mamy gofrownicę, która robi dwa mniejsze gofry na raz, to na środku każdej z dwóch foremek w gofrownicy nałożyć dużą czubatą łyżkę ciasta i- nie rozprowadzając- zamknąć gorfownicę. Jeśli natomiast Wasza gofrownica za jednym razem wypieka jeden duży gofr, to na środek formy nakladamy dwie czubate łyżki. Pieczemy 2-3 minuty aż będą ciemnobrązowe. Nam najbardziej smakują ze śmietaną ubitą z 30% kremówki (nakladamy, kiedy gofry przestygną, bo inaczej spłynie) i łyżeczką powideł śliwkowych. Mniam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej