PRZEPISY.PL
Karmelowe gofry belgijskie - autor: BlackSwan

Karmelowe gofry belgijskie

  • 15
  • 4
  • Łatwe
  • 0
10
osób dodało do Mniamlisty
10
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • drożdże40 g
  • ciepłe mleko1 szklanka
  • mąka500 g
  • ciemny cukier180 g
  • jajko4 szt
  • stopione masło180 g
  • Krok 1

    Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wyrobić z mąką, stopionym masłem, 4 żółtkami i cukrem. Połączyć z pianą ubitą z 4 białek. Zostawić do wyrośnięcia- nawet na całą noc.
  • Krok 2

    Tradycyjne gofry belgijskie są okrągłe, więc po rozgrzaniu gofrownicy należy nakladać je łyżką stołową. Jeśli mamy gofrownicę, która robi dwa mniejsze gofry na raz, to na środku każdej z dwóch foremek w gofrownicy nałożyć dużą czubatą łyżkę ciasta i- nie rozprowadzając- zamknąć gorfownicę. Jeśli natomiast Wasza gofrownica za jednym razem wypieka jeden duży gofr, to na środek formy nakladamy dwie czubate łyżki. Pieczemy 2-3 minuty aż będą ciemnobrązowe. Nam najbardziej smakują ze śmietaną ubitą z 30% kremówki (nakladamy, kiedy gofry przestygną, bo inaczej spłynie) i łyżeczką powideł śliwkowych. Mniam!

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

4
osoby dodały do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
4
osoby dodały do Mniamlisty
90''
8
Łatwe
20
osób dodało do Mniamlisty
15''
8
Łatwe
8
osób dodało do Mniamlisty
15''
2
Łatwe