Karmelowe gofry belgijskie

Autor: BlackSwan BlackSwan

ratingratingratingratingrating

5

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 gramów

1 szklanka

500 gramów

180 gramów

4 sztuki

180 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wyrobić z mąką, stopionym masłem, 4 żółtkami i cukrem. Połączyć z pianą ubitą z 4 białek. Zostawić do wyrośnięcia- nawet na całą noc.

Krok 2

Tradycyjne gofry belgijskie są okrągłe, więc po rozgrzaniu gofrownicy należy nakladać je łyżką stołową. Jeśli mamy gofrownicę, która robi dwa mniejsze gofry na raz, to na środku każdej z dwóch foremek w gofrownicy nałożyć dużą czubatą łyżkę ciasta i- nie rozprowadzając- zamknąć gorfownicę. Jeśli natomiast Wasza gofrownica za jednym razem wypieka jeden duży gofr, to na środek formy nakladamy dwie czubate łyżki. Pieczemy 2-3 minuty aż będą ciemnobrązowe. Nam najbardziej smakują ze śmietaną ubitą z 30% kremówki (nakladamy, kiedy gofry przestygną, bo inaczej spłynie) i łyżeczką powideł śliwkowych. Mniam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karmelowe gofry belgijskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karmelowe gofry belgijskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karmelowe gofry belgijskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karmelowe gofry belgijskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karmelowe gofry belgijskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karmelowe gofry belgijskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karmelowe gofry belgijskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej