Karmelowe gofry belgijskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karmelowe gofry belgijskie

Autor: BlackSwan

ratingratingratingratingrating

5

10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

40 gramów

1 szklanka

500 gramów

180 gramów

4 sztuki

180 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wyrobić z mąką, stopionym masłem, 4 żółtkami i cukrem. Połączyć z pianą ubitą z 4 białek. Zostawić do wyrośnięcia- nawet na całą noc.

Krok 2

Tradycyjne gofry belgijskie są okrągłe, więc po rozgrzaniu gofrownicy należy nakladać je łyżką stołową. Jeśli mamy gofrownicę, która robi dwa mniejsze gofry na raz, to na środku każdej z dwóch foremek w gofrownicy nałożyć dużą czubatą łyżkę ciasta i- nie rozprowadzając- zamknąć gorfownicę. Jeśli natomiast Wasza gofrownica za jednym razem wypieka jeden duży gofr, to na środek formy nakladamy dwie czubate łyżki. Pieczemy 2-3 minuty aż będą ciemnobrązowe. Nam najbardziej smakują ze śmietaną ubitą z 30% kremówki (nakladamy, kiedy gofry przestygną, bo inaczej spłynie) i łyżeczką powideł śliwkowych. Mniam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karmelowe gofry belgijskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karmelowe gofry belgijskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karmelowe gofry belgijskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karmelowe gofry belgijskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karmelowe gofry belgijskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karmelowe gofry belgijskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karmelowe gofry belgijskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karmelowe gofry belgijskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Jajka benedyktyńskie
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej