Ziemniaki z płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką
łatwe
43 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
2 łyżki
1 pęczek
1 pęczek
40 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki lekko wyszoruj, opłucz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Krok 2
Z koperku i pietruszki oberwij wszystkie listki. Pozostałe łodyżki dodaj do gotowania ziemniaków aby wzmocnić ich aromat. Wyciśnij sok z cytryny.

Krok 3
W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny oraz czosnkiem Knorr.

Krok 4
Ugotowane ziemniaki odcedź i gorące przełóż do miski z przyprawami. Dodaj zioła, lekko wymieszaj i natychmiast podawaj.


Dobra rada:
Ziemniaki po ugotowaniu możesz dodatkowo zgrillować przed wymieszaniem z przyprawami i ziołami. Taka potrawa stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych oraz rybnych. Doskonale smakuje również z łyżką gęstej śmietany lub twarogiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki czosnku z ziołami prowansalskimi Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziemniaki z płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką
Lubisz ziemniaki w różnej postaci? To znak, że cenisz tradycyjną kuchnię polską, w której warzywo to króluje w większości dań. Na przestrzeni lat ziemniaki przeszły znaczną metamorfozę, a w potrawach wykorzystujemy coraz częściej purée czy wersje opiekane z ziołami. Jeśli szukacie ciekawego sposobu na przygotowanie tego warzywa, spróbujcie przyrządzić przepis na ziemniaki z płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką. Mogą być daniem głównym lub idealnym dodatkiem do innych potraw.
Dla kogo?
Ziemniaki z płatkami czosnku to wyjątkowe danie dla wszystkich wielbicieli tego warzywa.
Na jaką okazję?
Potrawa sprawdzi się jako danie obiadowe lub dodatek do mięs i ryb serwowanych z grilla.
Czy wiesz, że?
Ziemniak posiada w Polsce 12 nazw lokalnych. Jest jednym z najczęściej uprawianych warzyw, a roczne zbiory tej bulwy w naszym kraju wynoszą ponad 9 milionów ton, co plasuje nas na ósmym miejscu na świecie.
Dla urozmaicenia:
Ziemniaki po ugotowaniu możesz grillować. Z potrawą idealnie komponuje się także łyżka gęstej śmietany lub twaróg.