Ziemniaki z pietruszką i z koperkiem: gotowane | Przepisy.pl pixel

Ziemniaki z płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
80 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

1 pęczek

1 pęczek

40 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki lekko wyszoruj, opłucz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - Krok 1

Krok 2

Z koperku i pietruszki oberwij wszystkie listki. Pozostałe łodyżki dodaj do gotowania ziemniaków aby wzmocnić ich aromat. Wyciśnij sok z cytryny.

Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - Krok 2

Krok 3

W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny oraz czosnkiem Knorr.

Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - Krok 3

Krok 4

Ugotowane ziemniaki odcedź i gorące przełóż do miski z przyprawami. Dodaj zioła, lekko wymieszaj i natychmiast podawaj.

Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Ziemniaki po ugotowaniu możesz dodatkowo zgrillować przed wymieszaniem z przyprawami i ziołami. Taka potrawa stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych oraz rybnych. Doskonale smakuje również z łyżką gęstej śmietany lub twarogiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką Ziemniaki z płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką

Lubisz ziemniaki w różnej postaci? To znak, że cenisz tradycyjną kuchnię polską, w której warzywo to króluje w większości dań. Na przestrzeni lat ziemniaki przeszły znaczną metamorfozę, a w potrawach wykorzystujemy coraz częściej purée czy wersje opiekane z ziołami. Jeśli szukacie ciekawego sposobu na przygotowanie tego warzywa, spróbujcie przyrządzić przepis na ziemniaki z płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką. Mogą być daniem głównym lub idealnym dodatkiem do innych potraw.

Dla kogo?

Ziemniaki z płatkami czosnku to wyjątkowe danie dla wszystkich wielbicieli tego warzywa.

Na jaką okazję?

Potrawa sprawdzi się jako danie obiadowe lub dodatek do mięs i ryb serwowanych z grilla.

Czy wiesz, że?

Ziemniak posiada w Polsce 12 nazw lokalnych. Jest jednym z najczęściej uprawianych warzyw, a roczne zbiory tej bulwy w naszym kraju wynoszą ponad 9 milionów ton, co plasuje nas na ósmym miejscu na świecie.

Dla urozmaicenia:

Ziemniaki po ugotowaniu możesz grillować. Z potrawą idealnie komponuje się także łyżka gęstej śmietany lub twaróg.