Ziemniaki z pietruszką i z koperkiem: gotowane | Przepisy.pl pixel

Ziemniaki z płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
79 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

1 pęczek

1 pęczek

40 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki lekko wyszoruj, opłucz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - Krok 1

Krok 2

Z koperku i pietruszki oberwij wszystkie listki. Pozostałe łodyżki dodaj do gotowania ziemniaków aby wzmocnić ich aromat. Wyciśnij sok z cytryny.

Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - Krok 2

Krok 3

W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny oraz czosnkiem Knorr.

Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - Krok 3

Krok 4

Ugotowane ziemniaki odcedź i gorące przełóż do miski z przyprawami. Dodaj zioła, lekko wymieszaj i natychmiast podawaj.

Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Ziemniaki po ugotowaniu możesz dodatkowo zgrillować przed wymieszaniem z przyprawami i ziołami. Taka potrawa stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych oraz rybnych. Doskonale smakuje również z łyżką gęstej śmietany lub twarogiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką Ziemniaki z płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką

Lubisz ziemniaki w różnej postaci? To znak, że cenisz tradycyjną kuchnię polską, w której warzywo to króluje w większości dań. Na przestrzeni lat ziemniaki przeszły znaczną metamorfozę, a w potrawach wykorzystujemy coraz częściej purée czy wersje opiekane z ziołami. Jeśli szukacie ciekawego sposobu na przygotowanie tego warzywa, spróbujcie przyrządzić przepis na ziemniaki z płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką. Mogą być daniem głównym lub idealnym dodatkiem do innych potraw.

Dla kogo?

Ziemniaki z płatkami czosnku to wyjątkowe danie dla wszystkich wielbicieli tego warzywa.

Na jaką okazję?

Potrawa sprawdzi się jako danie obiadowe lub dodatek do mięs i ryb serwowanych z grilla.

Czy wiesz, że?

Ziemniak posiada w Polsce 12 nazw lokalnych. Jest jednym z najczęściej uprawianych warzyw, a roczne zbiory tej bulwy w naszym kraju wynoszą ponad 9 milionów ton, co plasuje nas na ósmym miejscu na świecie.

Dla urozmaicenia:

Ziemniaki po ugotowaniu możesz grillować. Z potrawą idealnie komponuje się także łyżka gęstej śmietany lub twaróg.