
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrojone w drobne paseczki ziemniaki, wrzucić na patelnię zalaną olejem z dodatkiem smalcu i mąki tortowej.
Krok 2
Piec na patelni jednocześnie mieszając ziemniaki aż do zarumienienia się.
Krok 3
Gdy ziemniaki będą już obsmażone wyłożyć na talerzyk i odrobinę posolić.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej