Karkówka z musztardową skórką - VIDEO
średnie
110 osób zapisało
Składniki
1 kilogram
1 łyżka
100 gramów
1 sztuka
200 mililitrów
100 gramów
2 sztuki
3 łyżki
100 gramów
100 mililitrów
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i osusz. Natrzyj je czosnkiem, majerankiem oraz Przyprawą do karkówki Knorr. Następnie przełóż w czystą miskę, nakryj folią i pozostaw w chłodnym miejscu na co najmniej jeden dzień.

Krok 2
Chleb tostowy obkrój ze skóry i rozdrobnij. Orzechy drobno posiekaj, wymieszaj z chlebem, po czym dodaj musztardę i margarynę.

Krok 3
Mięso obsmaż ze wszystkich stron, a następnie umieść w żaroodpornym naczyniu.

Krok 4
Na powierzchni mięsa ułóż przygotowane ciasto. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 100 minut. W połowie pieczenia dodaj do mięsa dwie szklanki wody.

Krok 5
Po upieczeniu mięso przełóż na deskę, a do powstałego sosu dodaj bulionetkę pieczeniową Knorr i czerwone wino. Całość doprowadź do wrzenia.

Krok 6
Sos przecedź do czystego garnuszka i dodaj łyżeczkę majeranku.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka z musztardową skórką - VIDEO
Pieczone mięso z chrupiącą skórką? Jeśli lubisz takie dania, dobrą propozycją dla Ciebie będzie karkówka. Marynowane w majeranku, czosnku i innych przyprawach mięso, po upieczeniu jest soczyste i ma bardzo wyrazisty smak. Podkreśla go dodatkowo chrupiąca skórka. Żeby ją przyrządzić, rozdrobnij chleb tostowy bez skóry, dodaj do niego posiekane orzechy pistacjowe, musztardę i margarynę. Wymieszane na gęstą masę składniki stworzą ciasto, które należy nałożyć na podsmażone mięso. W takiej formie zapiekaj je w naczyniu żaroodpornym. Mięso podlej w połowie pieczenia dwiema szklankami wody. Kiedy karkówka będzie już gotowa, z wytopionych z niej soków przygotuj sos. Polane nim mięso serwuj z ziemniakami – sprawdzą się w wersji purée lub gotowanej. Dobrze będą się komponować również kluski śląskie, wytrawne kopytka lub kasza. Danie będzie smaczne także z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw – przygotuj ją ze słodko-pikantnym sosem. Wypróbuj przepis na pyszną karkówkę z chrupiącą musztardową skórką!