
Składniki
1 kilogram
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem.

Krok 2
Przygotuj aromatyczną marynatę mieszając przyprawę do mięs Knorr z olejem i natrzyj nią mięso.

Krok 3
Tak przygotowaną karkówkę wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu pokrój w plastry i podawaj.


Dobra rada:
Upieczone w ten sposób mięso możesz również wystudzić i użyć jako wędlinę na kanapki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona karkówka
Bardzo popularna w sezonie grillowym, przez wielu uwielbiana i postrzegana jako element obowiązkowy letnich spotkań w ogrodzie. Oczywiście mowa o karkówce! Jak przemycić jej aromatyczny smak na talerz, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza? Przychodzimy z propozycją przepisu na karkówkę pieczoną. Soczysta pieczeń zagości w Twoim domu niezależnie od pory roku, a smak jak zwykle będzie spektakularny.
Dla kogo?
Pieczona karkówka to doskonała propozycja dla zwolenników mięsnych potraw. Aromatyczna pieczeń to prawdziwa uczta dla kubków smakowych, dlatego jesteśmy przekonani, że przepis zagości w Twoim kulinarnym repertuarze na dłużej.
Na jaką okazję?
Przepis na pieczeń z karkówki to świetna opcja na niedzielny obiad w rodzinnym gronie. Serwowana z ulubionymi warzywami wypadnie rewelacyjnie. Obok karkówki na talerzu mogą zagościć pieczone ziemniaki, gotowany ryż lub kasza. Taka kompozycja zadowoli każdego smakosza tego mięsnego specjału. Pieczona karkówka podawana na ciepło wypada znakomicie, ale równie dobrze smakuje na zimno. Pieczeń pokrojona w cienkie plastry może z powodzeniem zastąpić wędlinę na kanapkach. Karkówka pieczona to przepis idealny na co dzień, a także na uroczyste spotkania towarzyskie. Zatem do dzieła!
Czy wiesz, że?
Karkówkę możesz piec na wiele sposobów. By pieczeń rozpływała się w ustach, możesz najpierw ją obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Soczystą konsystencję i wyrazisty smak uzyskasz również, wstawiając karkówkę od razu do rozgrzanego do 200–220 stopni piekarnika. Pamiętaj, by po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Pieczeń możesz piec w naczyniu żaroodpornym, rękawie do pieczenia lub blaszce. Jeśli pieczesz karkówkę bez przykrycia, po około 30 minutach zacznij ją polewać sosem, który wytopił się spod mięsa.
Dla urozmaicenia:
Sekret rewelacyjnego smaku karkówki pieczonej tkwi w marynacie. By uzyskać wyrazisty smak, zadbaj, by mięso poleżało w niej jak najdłużej. Marynatę możesz urozmaicić odrobiną musztardy, tymianku, kminku, majeranku, imbiru czy ostrej papryki. Zwolennikom pikantnych doznań smakowych polecamy karkówkę na ostro!