Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem
łatwe
753 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
2 łyżki
1 łyżka
3 sztuki
1 sztuka
500 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wzdłuż karkówki zrób otwór nożem, nie przebijając tylnej ścianki.

Krok 2
Przyprawa do karkówki Knorr, zioła i posiekany czosnek wymieszaj z dwiema łyżkami oleju, następnie natrzyj marynatą mięso.

Krok 3
Przygotuj farsz. Chrzan dokładnie odciśnij z nadmiaru wody i połącz z miękkim masłem.

Krok 4
Nadziewaj karkówkę chrzanem, aż do wykorzystania całego farszu.

Krok 5
Karkówkę włóż do rękawa dołączonego do opakowania Przyprawy do karkówki Knorr, dodaj pozostałą marynatę i piecz ok. 60 min. w temperaturze 180 °C.

Krok 6
Podawaj na zimno, pokrojoną w plastry.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka pieczona w rękawie nadziewana chrzanem
Karkówka pieczona nadziewana chrzanem to ciekawy i smaczny sposób na przygotowanie tego popularnego mięsa, a także świetna alternatywa dla pieczonego schabu. Dobrze doprawione mięso posiada, charakterystyczną dla chrzanu i czosnku, ostrą nutę. Przekonaj się, że ten rodzaj mięsa nadaje się nie tylko na grilla. Plastry karkówki pieczone w rękawie to prosty sposób na urozmaicenie swoich posiłków o każdej porze roku.
Dla kogo?
Przepis na karkówkę pieczoną w rękawie spodoba się osobom, które cenią sprytne triki kulinarne. Karkówkę włóż do woreczka do pieczenia, zamknij i potrząśnij. Dzięki temu marynata równomiernie otoczy mięso. Każdy kęs będzie smakować wybornie.
Na jaką okazję?
Karkówka pieczona nadziewana chrzanem może być serwowana zarówno na ciepło jako danie obiadowe, jak i na zimno, jako przekąska lub dodatek do kanapek. To od nas zależy, kiedy chcemy cieszyć się jej smakiem. Karkówka z chrzanem w galarecie nadaje się do podania na półmisku, kiedy mają zjawi się goście.
Czy wiesz, że?
Danie powinno być przyrządzone z dobrej jakości karkówki, dlatego przy zakupie zwróć uwagę na jej wygląd. Wybieraj raczej mniejsze kawałki – ich mięso będzie bardziej miękkie i delikatne. Przygotowując marynatę do karkówki pieczonej z chrzanem, czosnek przeciśnij przez praskę, a wydobędziesz z niego więcej smaku i aromatu. Natrzyj mięso i odstaw na chwilę. W tym czasie przygotuj farsz. Warto do chrzanowego nadzienia do karkówki dodać przyprawy – wykorzystaj np. majeranek, tymianek lub pietruszkę.
Dla urozmaicenia:
Podając karkówkę pieczoną w rękawie z chrzanem z naszego przepisu na obiad, serwuj ją z ziemniakami i sosem, np. musztardowym lub chrzanowym. Koniecznie sprawdź nasz przepis na karkówkę z chrzanem i spróbuj, jak smakuje ta pieczeń.