Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

3

52 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szklanka

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę i wkładamy do miski. Zalewamy oliwą, dodajemy przyprawy i mieszamy tak, by cały pokrył się marynatą. Odstawiamy na godzinę lub dłużej w chłodne miejsce.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy kurczaka. Smażymy krótko na mocnym ogniu. W połowie smażenia dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Całość smażymy jeszcze kilka minut, tak by cebula się zeszkliła.

Krok 3

Dodajemy sos pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i kilkanaście minut redukujemy sos, by zgęstniał.

Krok 4

Kurczaka w sosie pomidorowym przekładamy do jednego większego lub dwóch mniejszych naczyń żaroodpornych, obficie posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka minut.

Krok 5

Kończymy piec gdy ser się rozpuści. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Wrapy klasyczne - VIDEO
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej