Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym

Autor: Kuba Kuba

ratingratingratingratingrating

3

52 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szklanka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę i wkładamy do miski. Zalewamy oliwą, dodajemy przyprawy i mieszamy tak, by cały pokrył się marynatą. Odstawiamy na godzinę lub dłużej w chłodne miejsce.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy kurczaka. Smażymy krótko na mocnym ogniu. W połowie smażenia dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Całość smażymy jeszcze kilka minut, tak by cebula się zeszkliła.

Krok 3

Dodajemy sos pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i kilkanaście minut redukujemy sos, by zgęstniał.

Krok 4

Kurczaka w sosie pomidorowym przekładamy do jednego większego lub dwóch mniejszych naczyń żaroodpornych, obficie posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka minut.

Krok 5

Kończymy piec gdy ser się rozpuści. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej