
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 szklanka
3 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę i wkładamy do miski. Zalewamy oliwą, dodajemy przyprawy i mieszamy tak, by cały pokrył się marynatą. Odstawiamy na godzinę lub dłużej w chłodne miejsce.
Krok 2
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy kurczaka. Smażymy krótko na mocnym ogniu. W połowie smażenia dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Całość smażymy jeszcze kilka minut, tak by cebula się zeszkliła.
Krok 3
Dodajemy sos pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i kilkanaście minut redukujemy sos, by zgęstniał.
Krok 4
Kurczaka w sosie pomidorowym przekładamy do jednego większego lub dwóch mniejszych naczyń żaroodpornych, obficie posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka minut.
Krok 5
Kończymy piec gdy ser się rozpuści. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej