Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

3

heart
52 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szklanka

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę i wkładamy do miski. Zalewamy oliwą, dodajemy przyprawy i mieszamy tak, by cały pokrył się marynatą. Odstawiamy na godzinę lub dłużej w chłodne miejsce.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy kurczaka. Smażymy krótko na mocnym ogniu. W połowie smażenia dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Całość smażymy jeszcze kilka minut, tak by cebula się zeszkliła.

Krok 3

Dodajemy sos pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i kilkanaście minut redukujemy sos, by zgęstniał.

Krok 4

Kurczaka w sosie pomidorowym przekładamy do jednego większego lub dwóch mniejszych naczyń żaroodpornych, obficie posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka minut.

Krok 5

Kończymy piec gdy ser się rozpuści. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak w boczku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej