Cabillaud au gratin czyli dorsz zapiekany na sposób francuski
średnie
23 osoby zapisały

Składniki
0.5 łyżeczki
400 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
3 łyżki
1 łyżeczka
800 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety posyp solą i pieprzem.
Krok 2
Pomidory posyp cukrem, solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Krok 3
Pokrój je w plastry i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
Krok 4
Oliwę wymieszaj z mąką i papryką.
Krok 5
Filety połóż na pomidorach, polej doprawioną oliwą i piecz przez 20-25 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

























