
Składniki
600 gramów
1 łyżka
200 mililitrów
null
1 łyżka
2 łyżki
1 pęczek
200 mililitrów
180 gramów
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut.
Krok 2
W 100 ml wina i 2 szklankach wody blanszuj filety maksymalnie przez 15 minut.
Krok 3
1 łyżkę masła z 1 łyżką mąki podsmaż, po czym rozmieszaj z 100 ml wina.
Krok 4
Następnie dodaj śmietanę, wywar i gotuj przez 10 minut stale mieszając.
Krok 5
Przypraw wermutem, musztardą i solą. Ziemniaki wymieszaj z 2 łyżkami masła, natką i solą. Gotowe danie ułóż na talerzach i polej sosem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej



























