Dorsz w sosie musztardowo- pieprzowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz w sosie musztardowo- pieprzowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 łyżka

200 mililitrów

null

1 łyżka

2 łyżki

1 pęczek

200 mililitrów

180 gramów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut.

Krok 2

W 100 ml wina i 2 szklankach wody blanszuj filety maksymalnie przez 15 minut.

Krok 3

1 łyżkę masła z 1 łyżką mąki podsmaż, po czym rozmieszaj z 100 ml wina.

Krok 4

Następnie dodaj śmietanę, wywar i gotuj przez 10 minut stale mieszając.

Krok 5

Przypraw wermutem, musztardą i solą. Ziemniaki wymieszaj z 2 łyżkami masła, natką i solą. Gotowe danie ułóż na talerzach i polej sosem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz w sosie musztardowo- pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz w sosie musztardowo- pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz w sosie musztardowo- pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz w sosie musztardowo- pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz w sosie musztardowo- pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz w sosie musztardowo- pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz w sosie musztardowo- pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz w sosie musztardowo- pieprzowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej