
Składniki
600 gramów
1 łyżka
200 mililitrów
null
1 łyżka
2 łyżki
1 pęczek
200 mililitrów
180 gramów
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut.
Krok 2
W 100 ml wina i 2 szklankach wody blanszuj filety maksymalnie przez 15 minut.
Krok 3
1 łyżkę masła z 1 łyżką mąki podsmaż, po czym rozmieszaj z 100 ml wina.
Krok 4
Następnie dodaj śmietanę, wywar i gotuj przez 10 minut stale mieszając.
Krok 5
Przypraw wermutem, musztardą i solą. Ziemniaki wymieszaj z 2 łyżkami masła, natką i solą. Gotowe danie ułóż na talerzach i polej sosem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej