
Składniki
500 gramów
500 gramów
200 gramów
200 mililitrów
50 mililitrów
1 sztuka
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron wrzucić do wrzącej wody i gotować ok 6 min. Odcedzić.
Krok 2
Szpinak wrzucić na patelnię i dusić do rozmrożenia. Dodać ser rokpol, śmietanę, wino i kostkę czosnkową i dusić jeszcze kilka minut. Przelać sos do makaronu i wymieszać.
Krok 3
Kurczaka pokroić w paski, natrzeć przypraw i usmażyć na złoto. Podawać na makaronie. Danie posypać obficie tartym serem gruyere.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron ze szpinakiem
Widzisz przepis na makaron ze szpinakiem i myślisz, że to już było? Mamy dla Ciebie propozycję na to danie w nowej odsłonie. Składa się między innymi z sera gruyere, a całość podlana jest białym winem. Brzmi intrygująco? Smakuje tak samo, a może nawet jeszcze lepiej! Ser gruyere – to rodzaj sera szwajcarskiego, który wytwarza się z mleka krowiego. Jest serem twardym, dojrzewającym, z nutą orzechowego posmaku. Ze szpinakiem komponuje się wspaniale. Do przyrządzenia dania możesz użyć mrożonego lub świeżego szpinaku – smakują podobnie, ale różnią się sposobem przyrządzenia. Ten zmrożony wystarczy tylko wyłożyć na patelnię i dusić do rozmrożenia, natomiast świeże liście najlepiej najpierw pokroić, a potem także dusić na patelni, dodając resztę składników. Makaron będzie prezentował się lepiej, jeśli paski kurczaka położysz na szpinaku zamiast mieszać wszystko razem. Smacznego!