Pikle: przepis na tajksie pikle z curry | Przepisy.pl pixel

Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
95 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

204 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

zalewa:

1 litr

1 szklanka

1 szklanka

1.5 łyżki

1 opakowanie

2 sztuki

pozostałe składniki:

4 sztuki

1.5 kilograma

16 sztuk

4 ziarna

1 łyżka

2 sztuki

5 cm

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozbij tłuczkiem zgrubiałe części trawy cytrynowej. Wodę zagotuj, dodaj brązowy cukier, ocet, sól, przyprawę Czerwone Curry Knorr i trawę cytrynową. Zalewę gotuj 2–3 minuty.

Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - Krok 1

Krok 2

Ogórki umyj, wysusz i pokrój w grube plastry. Szalotkę i imbir obierz. Szalotkę pokrój na ćwiartki, a imbir w plastry. Chili przekrój wzdłuż na pół, a limonkę pokrój w plastry. Wszystkie składniki, razem z gorczycą, listkami limonki kaffir oraz ziarnami czarnego pieprzu, umieść w podobnej ilości w słoikach.

Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - Krok 2

Krok 3

Całość zalej gotującą się zalewą i zakręć. Słoiki ustaw w garnku z wyłożonymi na dnie gazetami. Wszystko zalej gorącą wodą do wysokości ¾ słoika. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj 4 minuty. Po tym czasie wyjmij słoiki i ustaw do góry dnem do wystudzenia.

Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli nie przepadasz za bardzo ostrymi dodatkami, zrezygnuj z chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentemPikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem

W trakcie każdej imprezy lub spotkania towarzyskiego istotną funkcję pełnią przekąski oraz zagryzki dostępne na stole. Jak urozmaicić trochę standardowe propozycje oraz zaskoczyć swoich gości? Sięgnąć po egzotyczne smaki i akcenty. W przepisie zdradzamy ci, jak zamienić zwykłe, konserwowe ogórki na coś absolutnie nietuzinkowego – wystarczy odrobina czerwonego curry!

Dla kogo?

Dla gości, oczywiście! A także dla wszystkich fanów regularnego odświeżania swojego jadłospisu o nowe potrawy. Pikle z curry nadają się również do spakowania w podróż, dlatego wycieczkowiczom mogą szczególnie przypaść do gustu, jako danie na drogę.

Na jakie okazje?

Na imprezy i luźne spotkania, pikle z curry świetnie sprawdzą się również do wieczorków filmowych lub jako dodatek do obiadów.

Czy wiesz, że?

Konserwowanie to sposób zachowywania trwałości jedzenia, polegający na marynowaniu oraz wekowaniu żywności, np. ogórków w zalewie z wody, octu, soli oraz przypraw. 

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie przepadasz za ostrością, zrezygnuj z chili! Możesz skorzystać za to z większej ilości imbiru, konserwowe ogórki będą równie smaczne.