Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

126 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

zalewa:

1 litr

1 szklanka

1 szklanka

1.5 łyżki

2 sztuki

pozostałe składniki:

4 sztuki

1.5 kilograma

16 sztuk

2 sztuki

5 cm

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozbij tłuczkiem zgrubiałe części trawy cytrynowej. Wodę zagotuj, dodaj brązowy cukier, ocet, sól, przyprawę Czerwone Curry Knorr i trawę cytrynową. Zalewę gotuj 2–3 minuty.

Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - Krok 1

Krok 2

Ogórki umyj, wysusz i pokrój w grube plastry. Szalotkę i imbir obierz. Szalotkę pokrój na ćwiartki, a imbir w plastry. Chili przekrój wzdłuż na pół, a limonkę pokrój w plastry. Wszystkie składniki, razem z gorczycą, listkami limonki kaffir oraz ziarnami czarnego pieprzu, umieść w podobnej ilości w słoikach.

Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - Krok 2

Krok 3

Całość zalej gotującą się zalewą i zakręć. Słoiki ustaw w garnku z wyłożonymi na dnie gazetami. Wszystko zalej gorącą wodą do wysokości ¾ słoika. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj 4 minuty. Po tym czasie wyjmij słoiki i ustaw do góry dnem do wystudzenia.

Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli nie przepadasz za bardzo ostrymi dodatkami, zrezygnuj z chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa Czerwone Curry Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa Czerwone Curry Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentemPikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem

W trakcie każdej imprezy lub spotkania towarzyskiego istotną funkcję pełnią przekąski oraz zagryzki dostępne na stole. Jak urozmaicić trochę standardowe propozycje oraz zaskoczyć swoich gości? Sięgnąć po egzotyczne smaki i akcenty. W przepisie zdradzamy ci, jak zamienić zwykłe, konserwowe ogórki na coś absolutnie nietuzinkowego – wystarczy odrobina czerwonego curry!

Dla kogo?

Dla gości, oczywiście! A także dla wszystkich fanów regularnego odświeżania swojego jadłospisu o nowe potrawy. Pikle z curry nadają się również do spakowania w podróż, dlatego wycieczkowiczom mogą szczególnie przypaść do gustu, jako danie na drogę.

Na jakie okazje?

Na imprezy i luźne spotkania, pikle z curry świetnie sprawdzą się również do wieczorków filmowych lub jako dodatek do obiadów.

Czy wiesz, że?

Konserwowanie to sposób zachowywania trwałości jedzenia, polegający na marynowaniu oraz wekowaniu żywności, np. ogórków w zalewie z wody, octu, soli oraz przypraw. 

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie przepadasz za ostrością, zrezygnuj z chili! Możesz skorzystać za to z większej ilości imbiru, konserwowe ogórki będą równie smaczne.