Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

80 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

193 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

zalewa:

1 litr

1 szklanka

1 szklanka

1.5 łyżki

1 opakowanie

2 sztuki

pozostałe składniki:

4 sztuki

1.5 kilograma

16 sztuk

4 ziarna

1 łyżka

2 sztuki

5 cm

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozbij tłuczkiem zgrubiałe części trawy cytrynowej. Wodę zagotuj, dodaj brązowy cukier, ocet, sól, przyprawę Czerwone Curry Knorr i trawę cytrynową. Zalewę gotuj 2–3 minuty.

Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - Krok 1

Krok 2

Ogórki umyj, wysusz i pokrój w grube plastry. Szalotkę i imbir obierz. Szalotkę pokrój na ćwiartki, a imbir w plastry. Chili przekrój wzdłuż na pół, a limonkę pokrój w plastry. Wszystkie składniki, razem z gorczycą, listkami limonki kaffir oraz ziarnami czarnego pieprzu, umieść w podobnej ilości w słoikach.

Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - Krok 2

Krok 3

Całość zalej gotującą się zalewą i zakręć. Słoiki ustaw w garnku z wyłożonymi na dnie gazetami. Wszystko zalej gorącą wodą do wysokości ¾ słoika. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj 4 minuty. Po tym czasie wyjmij słoiki i ustaw do góry dnem do wystudzenia.

Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - Krok 3
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli nie przepadasz za bardzo ostrymi dodatkami, zrezygnuj z chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentemPikle z curry – konserwowe ogórki z czerwonym curry z tajskim akcentem

W trakcie każdej imprezy lub spotkania towarzyskiego istotną funkcję pełnią przekąski oraz zagryzki dostępne na stole. Jak urozmaicić trochę standardowe propozycje oraz zaskoczyć swoich gości? Sięgnąć po egzotyczne smaki i akcenty. W przepisie zdradzamy ci, jak zamienić zwykłe, konserwowe ogórki na coś absolutnie nietuzinkowego – wystarczy odrobina czerwonego curry!

Dla kogo?

Dla gości, oczywiście! A także dla wszystkich fanów regularnego odświeżania swojego jadłospisu o nowe potrawy. Pikle z curry nadają się również do spakowania w podróż, dlatego wycieczkowiczom mogą szczególnie przypaść do gustu, jako danie na drogę.

Na jakie okazje?

Na imprezy i luźne spotkania, pikle z curry świetnie sprawdzą się również do wieczorków filmowych lub jako dodatek do obiadów.

Czy wiesz, że?

Konserwowanie to sposób zachowywania trwałości jedzenia, polegający na marynowaniu oraz wekowaniu żywności, np. ogórków w zalewie z wody, octu, soli oraz przypraw. 

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie przepadasz za ostrością, zrezygnuj z chili! Możesz skorzystać za to z większej ilości imbiru, konserwowe ogórki będą równie smaczne.