Ziemniaki grillowane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

452 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

747 osób wydrukowało

Pobierz pdf

946 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 sztuk

100 mililitrów

15 sztuk

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj, otrzyj i oskrob ze skórki, następnie osusz.

Ziemniaki grillowane - Krok 1

Krok 2

Każdego ziemniaka natnij wzdłuż. W nacięciu umieść plaster czosnku, plaster ostrej papryki i kilka igiełek rozmarynu.

Ziemniaki grillowane - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki umieść w misce, polej Ramą, dodaj Przyprawę do grilla Knorr i całość dokładnie wymieszaj.

Ziemniaki grillowane - Krok 3

Krok 4

Każdego ziemniaka z osobna zawiń w plaster boczku, umieść na średnio rozgrzanym grillu z przykrywą, na aluminiowej tacce, na około 40 minut – czas grillowania może się wydłużyć w zależności od temperatury grilla. Grilluj, aż ziemniaki będą miękkie. Ziemniaki podawaj z sosem Hellmann‘s Czosnkowym.

Ziemniaki grillowane - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz skrócić czas grillowania obgotowując wcześniej ziemniaki w wodzie na pół twardo.

1

Opinie o przepisie

  • Anna Franaszek

    Anna Franaszek

    rewelacyjnie mogą smakować

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki grillowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki grillowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki grillowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki grillowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki grillowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki grillowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki grillowane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki grillowaneZiemniaki grillowane

Ziemniaki pieczone na grillu często są dodatkiem do innych produktów, między innymi mięs. Z powodzeniem mogą być jednak samodzielnym daniem podawanym w różnych wersjach, np. z boczkiem, żółtym serem lub twarożkiem. Smak i konsystencja potrawy zależeć będzie głównie od tego, jakie ziemniaki wybierzesz. Najlepsze w tym przypadku są odmiany typu A, np. denar czy vineta, które są twarde i nie rozpadają się w trakcie pieczenia. Nie wybieraj dużych bulw, ponieważ wymagają dłuższego grillowania niż te o małej i średniej wielkości. Wczesnych ziemniaków i tych, które nie posiadają odbarwień i przybrudzeń trudnych do usunięcia, nie musisz obierać ze skórki. Wystarczy, że bardzo dokładnie je umyjesz i osuszysz. Ziemniaki natnij wzdłuż, ale w taki sposób, aby nie rozpadły się na dwie części. W powstałych nacięciach umieść czosnek, paprykę i rozmaryn. Możesz użyć również innych ziół, które dobrze komponują się smakowo z ziemniakami, np. tymianku, koperku, ziół prowansalskich. Dopraw je, zawiń w plastry boczku i upiecz. Udanego grillowania.