Młode ziemniaki z oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Młode ziemniaki z oliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
401 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

267 osób wydrukowało

Pobierz pdf

482 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

1 opakowanie

5 sztuk

4 sztuki

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i wrzuć w całości (większe przekrój na pół) do miski.

Krok 2

Dodaj odsączone oliwki, całe ząbki czosnku oraz szalotki przekrojone na pół.

Krok 3

Wlej oliwę, dodaj przyprawę Knorr i całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Przełóż zawartość miski do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Po upieczeniu przełóż ziemniaki i pozostałe składniki oraz powstały podczas pieczenia sos na talerz. Podawaj samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.

1

Opinie o przepisie

  • Aniela Klimowska

    Aniela Klimowska , 29.05.2016

    WSZYSTKIE KULINARIA Z CAŁEGO ŚWIATA NIECH SA ROZPOWSZECHNIANE ,O ZDROWIU I ZDROWYM STYLU ZYCIA. DIETY,SCHUDNIJ OCZYŚĆ ORGANIZM,WIĘCEJ ENERGI,ORAZ LEPSZEJ ODPORNOŚCI. ŻYCZĘ SMACZNEGO DLA ŚWIAT -GLOBAL..

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Młode ziemniaki z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Młode ziemniaki z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Młode ziemniaki z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Młode ziemniaki z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Młode ziemniaki z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Młode ziemniaki z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Młode ziemniaki z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Młode ziemniaki z oliwkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Młode ziemniaki z oliwkami Młode ziemniaki z oliwkami

Ziemniaki to doskonały dodatek do wielu dań obiadowych. Znakomitą alternatywą do klasycznej wersji z wody są ziemniaki pieczone, zwłaszcza młode, z delikatną i cienką skórką. Przygotuj je według tego przepisu, w którym pełni smaku dodają im oliwki, czosnek, cebula szalotka, oliwa oraz starannie wyselekcjonowane przyprawy. Warzywa upiecz w folii, a na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika, rozetnij ją, żeby skórka ziemniaków zarumieniła się i zyskała chrupkość. Smak pieczonych ziemniaków urozmaicisz dodatkiem świeżych ziół – gałązki rozmarynu lub majeranku. Nadadzą całości aromatu, a ponadto sprawią, że danie będzie się doskonale prezentować na talerzu. Młode ziemniaki z oliwkami pasują szczególnie do ryb i białych mięs, na przykład kurczaka albo indyka, a także do świeżych warzyw, takich jak mieszanka sałat czy pomidory. Upiecz znakomite młode ziemniaki z oliwkami i napisz w komentarzu, z jakimi dodatkami planujesz je zaserwować. Mamy nadzieję, że przyrządzanie smacznych potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.