Fusier (fuszer) – co to jest? Jak zrobić?
Potrawa określana mianem fusier w różnych częściach Polski nosi też inne nazwy. Często spotykanymi określeniami są prażoki lub kulasza. Sprawdźcie, jak zrobić fusier i z czym go serwować?
Co to jest fuszer (kulasza)?
Czym jest fusier? Co to takiego i jak powstaje? To prosta potrawa z ziemniaków i mąki pszennej traktowana jako danie główne lub węglowodanowy dodatek do obiadu. Potrawa w różnych częściach kraju nosi inne nazwy. W województwie łódzkim jest najczęściej nazywana prażokami. To typowe danie wywodzące się z rejonu sieradzkiego i dawniej było tam jedzone głównie ze zsiadłym mlekiem i z zasmażaną kapustą. Latem podawano fusier ze świeżą słodką kapustą, a zimą z kiszoną. Prażoki często serwowało się też z okrasą ze słoniny i cebuli, a czasami z masłem. To danie, chociaż bardzo proste, smakuje zarówno miłośnikom obiadów wegetariańskich, jak i zagorzałym zwolennikom kuchni mięsnej.
Kulasza – przepis na prażoki
Jak zrobić fuszer? Ziemniaki należy obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, a później odcedzić i wsypać do garnka kilka łyżek mąki pszennej. Następnie ziemniaki tłucze się z mąką na gęstą papkę i serwuje na gorąco z gulaszem, ulubionym sosem albo cebulą przesmażoną na tłuszczu. Okrasą do prażoków może być też podsmażony boczek. Do tłuczonych ziemniaków możecie podać też kiszone ogórki albo ulubione mięso. Prażoki dobrze smakują również w kapuśniaku. Co ciekawe, można je łatwo odgrzewać – wystarczy odsmażyć fusier na niewielkiej ilości tłuszczu i posypać szczypiorkiem.
Komentarze (0)