
Składniki
6 sztuk
1 sztuka
100 gramów
4 łyżki
2 sztuki
3 sztuki
1 sztuka
15 sztuk
2 łyżki
1 sztuka
5 łyżek
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj, osusz, natrzyj z wierzchu olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190*C na około 45 minut tak, aby były miękkie w środku. Po tym czasie odstaw je na bok do wystygnięcia.

Krok 2
Ziemniaki natnij nożem z wierzchu, wydrąż miąższ ze środka, nie uszkadzając skórki. Miąższ pokrój w drobną kosteczkę. Skórkę odłóż na bok.

Krok 3
Pierś z kurczaka pokrój w kosteczkę, wymieszaj z olejem i przyprawą. Kurczaka usmaż na rozgrzanej patelni. Odstaw na bok do wystygnięcia. Kukurydzę z puszki odcedź, odstaw na bok.

Krok 4
Z dymki odkrój szczypior i drobno go pokrój. Cebulkę dymkę, paprykę i ogórki pokrój w drobną kosteczkę. Posiekaj natkę kolendry, pomidorki przekrój na pół.

Krok 5
W dużej misce wymieszaj ketchup z majonezem oryginalnym, dobry majonez będzie idealnym spoiwem który połączy wszystkie składniki sałatki, nadając im odpowiedniego smaku.

Krok 6
Do tak przygotowanego dresingu dodaj wcześniej przygotowane składniki, dokładnie je pomieszaj ze sobą. Gotową sałatkę na powrót umieść w skorupce ziemniaka.


Dobra rada:
Aby sałatka nabrała nieco ostrzejszego smaku możesz ją doprawić szczypta ostrej papryki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane ziemniaki
Wiele jest warzyw, które dobrze nadają się do faszerowania. Jednymi z bardziej popularnych są ziemniaki. Dzięki mocno zwartemu miąższowy dobrze się je nadziewa, pasuje do nich wiele różnych dodatków, a gotowe ziemniaki mają mnóstwo zastosowań. Decydując się na ich wersję pieczoną, wybierz odmiany sałatkowe, takie jak lordy, vinety lub denary. Najmniej się kruszą, więc łatwo będzie wydrążyć z nich środek. Upiecz je w skórkach. Żeby skrócić czas pieczenia, możesz je wcześniej podgotować, by lekko zmiękły. Gotowe odstaw, by nieco przestygły. W tym czasie przygotuj do nich nadzienie z kurczaka, różnych warzyw oraz sosu z majonezu i ketchupu. Składniki dowolnie zmieniaj – na przykład zamiast kurczaka użyj szynki. Następnie natnij ziemniaki wzdłuż i wydrąż większość miąższu – połącz go z pozostałymi składnikami i nadziej ziemniaki. Podawaj je jako przekąskę albo dodatek do sałatek. Dobrym pomysłem będzie podgrzanie ich tuż przed podaniem – posyp je wtedy niewielką ilością startego żółtego sera i udekoruj pietruszką. Upiecz je i spróbuj!