Faszerowane ziemniaki przepis – Zobacz na przepisy.pl

Faszerowane ziemniaki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

1267 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

725 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 sztuka

100 gramów

4 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

15 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

5 łyżek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj, osusz, natrzyj z wierzchu olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190*C na około 45 minut tak, aby były miękkie w środku. Po tym czasie odstaw je na bok do wystygnięcia.

Faszerowane ziemniaki  - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki natnij nożem z wierzchu, wydrąż miąższ ze środka, nie uszkadzając skórki. Miąższ pokrój w drobną kosteczkę. Skórkę odłóż na bok.

Faszerowane ziemniaki  - Krok 2

Krok 3

Pierś z kurczaka pokrój w kosteczkę, wymieszaj z olejem i przyprawą. Kurczaka usmaż na rozgrzanej patelni. Odstaw na bok do wystygnięcia. Kukurydzę z puszki odcedź, odstaw na bok.

Faszerowane ziemniaki  - Krok 3

Krok 4

Z dymki odkrój szczypior i drobno go pokrój. Cebulkę dymkę, paprykę i ogórki pokrój w drobną kosteczkę. Posiekaj natkę kolendry, pomidorki przekrój na pół.

Faszerowane ziemniaki  - Krok 4

Krok 5

W dużej misce wymieszaj ketchup z majonezem oryginalnym, dobry majonez będzie idealnym spoiwem który połączy wszystkie składniki sałatki, nadając im odpowiedniego smaku.

Faszerowane ziemniaki  - Krok 5

Krok 6

Do tak przygotowanego dresingu dodaj wcześniej przygotowane składniki, dokładnie je pomieszaj ze sobą. Gotową sałatkę na powrót umieść w skorupce ziemniaka.

Faszerowane ziemniaki  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby sałatka nabrała nieco ostrzejszego smaku możesz ją doprawić szczypta ostrej papryki.

2

Opinie o przepisie

  • Hanna  Borkowska

    Hanna Borkowska , 22.06.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • małgorzata koniarczyk

    małgorzata koniarczyk , 11.10.2016

    super przepis i nieraz będę wracała do niego.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane ziemniaki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane ziemniaki Faszerowane ziemniaki

Wiele jest warzyw, które dobrze nadają się do faszerowania. Jednymi z bardziej popularnych są ziemniaki. Dzięki mocno zwartemu miąższowy dobrze się je nadziewa, pasuje do nich wiele różnych dodatków, a gotowe ziemniaki mają mnóstwo zastosowań. Decydując się na ich wersję pieczoną, wybierz odmiany sałatkowe, takie jak lordy, vinety lub denary. Najmniej się kruszą, więc łatwo będzie wydrążyć z nich środek. Upiecz je w skórkach. Żeby skrócić czas pieczenia, możesz je wcześniej podgotować, by lekko zmiękły. Gotowe odstaw, by nieco przestygły. W tym czasie przygotuj do nich nadzienie z kurczaka, różnych warzyw oraz sosu z majonezu i ketchupu. Składniki dowolnie zmieniaj – na przykład zamiast kurczaka użyj szynki. Następnie natnij ziemniaki wzdłuż i wydrąż większość miąższu – połącz go z pozostałymi składnikami i nadziej ziemniaki. Podawaj je jako przekąskę albo dodatek do sałatek. Dobrym pomysłem będzie podgrzanie ich tuż przed podaniem – posyp je wtedy niewielką ilością startego żółtego sera i udekoruj pietruszką. Upiecz je i spróbuj!