
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
1 łyżka
1 opakowanie
2 sztuki
100 mililitrów
1 łyżeczka
10 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso do rolady z boczku umyj. Następnie natnij wzdłuż szerszego boku – nie docinając do końca – tak, aby po rozłożeniu powstał duży płat mięsa.

Krok 2
Kostkami Knorr roztartymi z olejem natrzyj obie strony mięsa, następnie oprósz obficie majerankiem.

Krok 3
Płat mięsa zwiń ciasno w roladę i dobrze obwiąż dratwą. Roladę boczkową obsmaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony.

Krok 4
Cebule pokrój w piórka. Podsmaż ją na tej samej patelni, co boczek. Podlej czerwonym winem, gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj 200 ml ciepłej wody i sos do pieczeni ciemny Knorr całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Krok 5
Do woreczka do pieczenia włóż obsmażone mięso i wlej sos. Woreczek zwiąż dokładnie i, potrząsając nim ostrożnie, wymieszaj składniki znajdujące się wewnątrz. Włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180℃ na około 45 minut. Roladę z boczku podawaj pokrojoną w plastry z kaszą i ziemniakami.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rolada z boczku z sosem cebulowym
Jeśli zastanawiasz się, jakie danie podać podczas świątecznego obiadu, koniecznie wypróbuj przepis na roladę z boczku. By podkreślić smak mięsa, oprósz je specjalną przyprawą do mięs, majerankiem oraz pieprzem. Przygotowany w ten sposób boczek podsmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie. Jako dodatek do dania, idealnie sprawdzi się cebulowy sos – wystarczy, że podsmażoną cebulę podlejesz wodą, następnie dodasz esencję do jasnego sosu pieczeniowego i zagotujesz. Roladę razem z cebulowym sosem włóż do woreczka (delikatnie nim potrząśnij, aby wymieszać wszystkie składniki) i włóż do nagrzanego piekarnika.
Dla kogo?
Rolada boczkowa to doskonała opcja dla osób, które lubią mięsne dania pełne smaku. Przygotuj ją, jeśli szukasz potrawy, która wyróżni się na obiedzie, będąc zarówno prostym, jak i wyjątkowym w smaku.
Na jaką okazję?
Roladę boczkową przygotuj na spotkania towarzyskie, specjalne uroczystości lub po prostu na codzienny obiad. Zrób ją, gdy chcesz podać coś wyjątkowego, co wyróżni się na stole.
Czy wiesz, że?
Boczek jest jednym z najstarszych mięs, wykorzystywanych w kuchniach na całym świecie. Przygotuj roladę z surowego boczku, aby połączyć tradycyjny smak z nowoczesnymi, specjalnie dobranymi przyprawami i nadzieniem.
Dla urozmaicenia:
Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis na roladę nieco modyfikować, np. dodając do niej pieczarki lub doprawiając ją ulubionymi przyprawami – słodką i ostrą papryką, tymiankiem lub łyżeczką cząbru. Gotowe mięso pokrój w plastry, polej sosem i podawaj razem z kaszą lub ryżem, sałatką ze świeżych warzyw oraz pieczonymi ziemniakami. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj doskonałą w smaku roladę z boczku.
Wypróbuj także naszych przepisów na np. musakę z cukinią lub burrito z mięsem mielonym. Smacznego!