Rolada z boczku z sosem cebulowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

132 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

298 osób wydrukowało

Pobierz pdf

369 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

1 łyżeczka

10 mililitrów

1 sztuka

2 sztuki

1 kilogram

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj. Następnie natnij wzdłuż szerszego boku – nie docinając do końca - tak, aby po rozłożeniu powstał duży płat mięsa.

Rolada z boczku z sosem cebulowym - Krok 1

Krok 2

Kostkami Knorr roztartymi z olejem natrzyj obie strony mięsa, następnie oprósz obficie majerankiem.

Rolada z boczku z sosem cebulowym - Krok 2

Krok 3

Płat mięsa zwiń ścisło w roladę i dobrze obwiąż dratwą. Obsmaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony.

Rolada z boczku z sosem cebulowym - Krok 3

Krok 4

Cebule pokrój w piórka. Podsmaż ją na tej samej patelni na której smażyłeś boczek. Podlej czerwonym winem , gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj 200 ml ciepłej wody i sos do pieczeni ciemny Knorr całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Rolada z boczku z sosem cebulowym - Krok 4

Krok 5

Do woreczka do pieczenia włóż obsmażone mięso i wlej sos. Woreczek zwiąż dokładnie i potrząsając nim ostrożnie, wymieszaj składniki znajdujące się wewnątrz. Włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na około 45 minut. Podawaj pokrojoną w plastry z kaszą i ziemniakami.

Rolada z boczku z sosem cebulowym - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Góða Tungl

    Góða Tungl

    Na każdym stole? Wegetariańskim też? lol

    Odpowiedz Odpowiedz

Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada z boczku z sosem cebulowymRolada z boczku z sosem cebulowym

Jeśli zastanawiasz się, jakie danie podać podczas świątecznego obiadu, koniecznie wypróbuj przepis na roladę z boczku. By podkreślić smak mięsa, oprósz je specjalną przyprawą do mięs, majerankiem oraz pieprzem. Przygotowany w ten sposób boczek podsmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie. Jako dodatek do dania, idealnie sprawdzi się cebulowy sos – wystarczy, że podsmażoną cebulę podlejesz wodą, następnie dodasz esencję do jasnego sosu pieczeniowego i zagotujesz. Roladę razem z cebulowym sosem włóż do woreczka (delikatnie nim potrząśnij, aby wymieszać wszystkie składniki) i włóż do nagrzanego piekarnika. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis na roladę nieco modyfikować, np. dodając do niej pieczarki lub doprawiając ją ulubionymi przyprawami – słodką i ostrą papryką, tymiankiem lub łyżeczką cząbru. Gotowe mięso pokrój w plastry, polej sosem i podawaj razem z kaszą lub ryżem, sałatką ze świeżych warzyw oraz pieczonymi ziemniakami. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj doskonałą w smaku roladę. Smacznego.