Rolada z boczku z sosem cebulowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada z boczku z sosem cebulowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

23

heart
160 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

369 osób wydrukowało

Pobierz pdf

472 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

1 łyżka

1 opakowanie

2 sztuki

100 mililitrów

1 łyżeczka

10 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso do rolady z boczku umyj. Następnie natnij wzdłuż szerszego boku – nie docinając do końca – tak, aby po rozłożeniu powstał duży płat mięsa.

Rolada z boczku z sosem cebulowym - Krok 1

Krok 2

Kostkami Knorr roztartymi z olejem natrzyj obie strony mięsa, następnie oprósz obficie majerankiem.

Rolada z boczku z sosem cebulowym - Krok 2

Krok 3

Płat mięsa zwiń ciasno w roladę i dobrze obwiąż dratwą. Roladę boczkową obsmaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony.

Rolada z boczku z sosem cebulowym - Krok 3

Krok 4

Cebule pokrój w piórka. Podsmaż ją na tej samej patelni, co boczek. Podlej czerwonym winem, gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj 200 ml ciepłej wody i sos do pieczeni ciemny Knorr całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Rolada z boczku z sosem cebulowym - Krok 4

Krok 5

Do woreczka do pieczenia włóż obsmażone mięso i wlej sos. Woreczek zwiąż dokładnie i, potrząsając nim ostrożnie, wymieszaj składniki znajdujące się wewnątrz. Włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180℃ na około 45 minut. Roladę z boczku podawaj pokrojoną w plastry z kaszą i ziemniakami.

Rolada z boczku z sosem cebulowym - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Góða Tungl

    Góða Tungl , 16.04.2016

    Na każdym stole? Wegetariańskim też? lol

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z boczku z sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z boczku z sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z boczku z sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z boczku z sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z boczku z sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z boczku z sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z boczku z sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada z boczku z sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada z boczku z sosem cebulowymRolada z boczku z sosem cebulowym

Jeśli zastanawiasz się, jakie danie podać podczas świątecznego obiadu, koniecznie wypróbuj przepis na roladę z boczku. By podkreślić smak mięsa, oprósz je specjalną przyprawą do mięs, majerankiem oraz pieprzem. Przygotowany w ten sposób boczek podsmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie. Jako dodatek do dania, idealnie sprawdzi się cebulowy sos – wystarczy, że podsmażoną cebulę podlejesz wodą, następnie dodasz esencję do jasnego sosu pieczeniowego i zagotujesz. Roladę razem z cebulowym sosem włóż do woreczka (delikatnie nim potrząśnij, aby wymieszać wszystkie składniki) i włóż do nagrzanego piekarnika.

Dla kogo?

Rolada boczkowa to doskonała opcja dla osób, które lubią mięsne dania pełne smaku. Przygotuj ją, jeśli szukasz potrawy, która wyróżni się na obiedzie, będąc zarówno prostym, jak i wyjątkowym w smaku.

Na jaką okazję?

Roladę boczkową przygotuj na spotkania towarzyskie, specjalne uroczystości lub po prostu na codzienny obiad. Zrób ją, gdy chcesz podać coś wyjątkowego, co wyróżni się na stole.

Czy wiesz, że?

Boczek jest jednym z najstarszych mięs, wykorzystywanych w kuchniach na całym świecie. Przygotuj roladę z surowego boczku, aby połączyć tradycyjny smak z nowoczesnymi, specjalnie dobranymi przyprawami i nadzieniem.

Dla urozmaicenia:

Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis na roladę nieco modyfikować, np. dodając do niej pieczarki lub doprawiając ją ulubionymi przyprawami – słodką i ostrą papryką, tymiankiem lub łyżeczką cząbru. Gotowe mięso pokrój w plastry, polej sosem i podawaj razem z kaszą lub ryżem, sałatką ze świeżych warzyw oraz pieczonymi ziemniakami. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj doskonałą w smaku roladę z boczku.

Wypróbuj także naszych przepisów na np. musakę z cukinią lub burrito z mięsem mielonym. Smacznego!