Rolada z boczku z sosem cebulowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada z boczku z sosem cebulowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

22

158 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

359 osób wydrukowało

Pobierz pdf

463 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

1 łyżka

1 opakowanie

2 sztuki

100 mililitrów

1 łyżeczka

10 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj. Następnie natnij wzdłuż szerszego boku – nie docinając do końca - tak, aby po rozłożeniu powstał duży płat mięsa.

Rolada z boczku z sosem cebulowym - Krok 1

Krok 2

Kostkami Knorr roztartymi z olejem natrzyj obie strony mięsa, następnie oprósz obficie majerankiem.

Rolada z boczku z sosem cebulowym - Krok 2

Krok 3

Płat mięsa zwiń ścisło w roladę i dobrze obwiąż dratwą. Obsmaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony.

Rolada z boczku z sosem cebulowym - Krok 3

Krok 4

Cebule pokrój w piórka. Podsmaż ją na tej samej patelni na której smażyłeś boczek. Podlej czerwonym winem , gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj 200 ml ciepłej wody i sos do pieczeni ciemny Knorr całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Rolada z boczku z sosem cebulowym - Krok 4

Krok 5

Do woreczka do pieczenia włóż obsmażone mięso i wlej sos. Woreczek zwiąż dokładnie i potrząsając nim ostrożnie, wymieszaj składniki znajdujące się wewnątrz. Włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na około 45 minut. Podawaj pokrojoną w plastry z kaszą i ziemniakami.

Rolada z boczku z sosem cebulowym - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Góða Tungl

    Góða Tungl , 16.04.2016

    Na każdym stole? Wegetariańskim też? lol

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z boczku z sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z boczku z sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z boczku z sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z boczku z sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z boczku z sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z boczku z sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z boczku z sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada z boczku z sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada z boczku z sosem cebulowymRolada z boczku z sosem cebulowym

Jeśli zastanawiasz się, jakie danie podać podczas świątecznego obiadu, koniecznie wypróbuj przepis na roladę z boczku. By podkreślić smak mięsa, oprósz je specjalną przyprawą do mięs, majerankiem oraz pieprzem. Przygotowany w ten sposób boczek podsmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie. Jako dodatek do dania, idealnie sprawdzi się cebulowy sos – wystarczy, że podsmażoną cebulę podlejesz wodą, następnie dodasz esencję do jasnego sosu pieczeniowego i zagotujesz. Roladę razem z cebulowym sosem włóż do woreczka (delikatnie nim potrząśnij, aby wymieszać wszystkie składniki) i włóż do nagrzanego piekarnika. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis na roladę nieco modyfikować, np. dodając do niej pieczarki lub doprawiając ją ulubionymi przyprawami – słodką i ostrą papryką, tymiankiem lub łyżeczką cząbru. Gotowe mięso pokrój w plastry, polej sosem i podawaj razem z kaszą lub ryżem, sałatką ze świeżych warzyw oraz pieczonymi ziemniakami. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj doskonałą w smaku roladę. Smacznego.