Składniki
1 kilogram
2 sztuki
1 łyżka
1 opakowanie
2 sztuki
100 mililitrów
1 łyżeczka
10 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj. Następnie natnij wzdłuż szerszego boku – nie docinając do końca - tak, aby po rozłożeniu powstał duży płat mięsa.
Krok 2
Kostkami Knorr roztartymi z olejem natrzyj obie strony mięsa, następnie oprósz obficie majerankiem.
Krok 3
Płat mięsa zwiń ścisło w roladę i dobrze obwiąż dratwą. Obsmaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony.
Krok 4
Cebule pokrój w piórka. Podsmaż ją na tej samej patelni na której smażyłeś boczek. Podlej czerwonym winem , gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj 200 ml ciepłej wody i sos do pieczeni ciemny Knorr całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Krok 5
Do woreczka do pieczenia włóż obsmażone mięso i wlej sos. Woreczek zwiąż dokładnie i potrząsając nim ostrożnie, wymieszaj składniki znajdujące się wewnątrz. Włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na około 45 minut. Podawaj pokrojoną w plastry z kaszą i ziemniakami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Rolada z boczku z sosem cebulowym
Jeśli zastanawiasz się, jakie danie podać podczas świątecznego obiadu, koniecznie wypróbuj przepis na roladę z boczku. By podkreślić smak mięsa, oprósz je specjalną przyprawą do mięs, majerankiem oraz pieprzem. Przygotowany w ten sposób boczek podsmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie. Jako dodatek do dania, idealnie sprawdzi się cebulowy sos – wystarczy, że podsmażoną cebulę podlejesz wodą, następnie dodasz esencję do jasnego sosu pieczeniowego i zagotujesz. Roladę razem z cebulowym sosem włóż do woreczka (delikatnie nim potrząśnij, aby wymieszać wszystkie składniki) i włóż do nagrzanego piekarnika. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis na roladę nieco modyfikować, np. dodając do niej pieczarki lub doprawiając ją ulubionymi przyprawami – słodką i ostrą papryką, tymiankiem lub łyżeczką cząbru. Gotowe mięso pokrój w plastry, polej sosem i podawaj razem z kaszą lub ryżem, sałatką ze świeżych warzyw oraz pieczonymi ziemniakami. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj doskonałą w smaku roladę. Smacznego.