
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
1 łyżka
1 opakowanie
2 sztuki
100 mililitrów
1 łyżeczka
10 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso do rolady z boczku umyj. Następnie natnij wzdłuż szerszego boku – nie docinając do końca – tak, aby po rozłożeniu powstał duży płat mięsa.

Krok 2
Kostkami Knorr roztartymi z olejem natrzyj obie strony mięsa, następnie oprósz obficie majerankiem.

Krok 3
Płat mięsa zwiń ciasno w roladę i dobrze obwiąż dratwą. Roladę boczkową obsmaż na rozgrzanej oliwie z każdej strony.

Krok 4
Cebule pokrój w piórka. Podsmaż ją na tej samej patelni, co boczek. Podlej czerwonym winem, gotuj aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj 200 ml ciepłej wody i sos do pieczeni ciemny Knorr całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Krok 5
Do woreczka do pieczenia włóż obsmażone mięso i wlej sos. Woreczek zwiąż dokładnie i, potrząsając nim ostrożnie, wymieszaj składniki znajdujące się wewnątrz. Włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180℃ na około 45 minut. Roladę z boczku podawaj pokrojoną w plastry z kaszą i ziemniakami.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rolada z boczku z sosem cebulowym
Jeśli zastanawiasz się, jakie danie podać podczas świątecznego obiadu, koniecznie wypróbuj przepis na roladę z boczku. By podkreślić smak mięsa, oprósz je specjalną przyprawą do mięs, majerankiem oraz pieprzem. Przygotowany w ten sposób boczek podsmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie. Jako dodatek do dania, idealnie sprawdzi się cebulowy sos – wystarczy, że podsmażoną cebulę podlejesz wodą, następnie dodasz esencję do jasnego sosu pieczeniowego i zagotujesz. Roladę razem z cebulowym sosem włóż do woreczka (delikatnie nim potrząśnij, aby wymieszać wszystkie składniki) i włóż do nagrzanego piekarnika.
Dla kogo?
Rolada boczkowa to doskonała opcja dla osób, które lubią mięsne dania pełne smaku. Przygotuj ją, jeśli szukasz potrawy, która wyróżni się na obiedzie, będąc zarówno prostym, jak i wyjątkowym w smaku.
Na jaką okazję?
Roladę boczkową przygotuj na spotkania towarzyskie, specjalne uroczystości lub po prostu na codzienny obiad. Zrób ją, gdy chcesz podać coś wyjątkowego, co wyróżni się na stole.
Czy wiesz, że?
Boczek jest jednym z najstarszych mięs, wykorzystywanych w kuchniach na całym świecie. Przygotuj roladę z surowego boczku, aby połączyć tradycyjny smak z nowoczesnymi, specjalnie dobranymi przyprawami i nadzieniem.
Dla urozmaicenia:
Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis na roladę nieco modyfikować, np. dodając do niej pieczarki lub doprawiając ją ulubionymi przyprawami – słodką i ostrą papryką, tymiankiem lub łyżeczką cząbru. Gotowe mięso pokrój w plastry, polej sosem i podawaj razem z kaszą lub ryżem, sałatką ze świeżych warzyw oraz pieczonymi ziemniakami. Pobierz listę potrzebnych składników i przygotuj doskonałą w smaku roladę z boczku.
Wypróbuj także naszych przepisów na np. musakę z cukinią lub burrito z mięsem mielonym. Smacznego!

























