
Składniki
20 sztuk
100 gramów
20 sztuk
1 sztuka
50 mililitrów
3 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki ponacinaj w poprzek, tak aby nadać im prosty kształt. Następnie nadziej je na wykałaczki szaszłykowe.

Krok 2
Do miski wbij jajko, wlej wodę, wsyp 2/3 mąki tempura, dodaj sól, pieprz oraz przyprawę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Krewetki obtocz w pozostałej części mąki tempura, a następnie w powstałym cieście.

Krok 4
Smaż w rondlu, na rozgrzanym oleju, przez ok. 2 min. Podawaj z ulubionym pikantnym sosem.


Dobra rada:
Możesz także podać z orientalną sałatką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa Orientalna Grubo Mielona Do Drobiu i Owoców Morza Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krewetki w tempurze
Przepis na krewetki w tempurze to świetny wstęp do bardziej złożonych dań orientalnych, które bazują na owocach morza. Lista potrzebnych składników nie jest długa, a sam proces przygotowania zadowoli fanów nieskomplikowanych receptur. Wygląda na to, że nie ma już żadnych wymówek. Wyborne krewetki w chrupiącej otoczce bez trudu przyrządzisz w zaciszu własnej kuchni. Domownicy i goście będą oczarowani.
Dla kogo?
Chcesz dowiedzieć się, jak smakują krewetki, ale do tej pory nie było okazji, aby je spróbować? To danie jest idealne na start, zwłaszcza gdy mowa o samodzielnym przyrządzeniu go od podstaw. Nie musisz wyruszać do restauracji, by skosztować tego specjału. Jesteśmy przekonani, że do tej receptury będziesz wracać często i z ogromnym apetytem.
Na jaką okazję?
Przygotowanie krewetek w tempurze zajmuje tylko trzy kwadranse, więc szybko możesz cieszyć się ich smakiem zawsze wtedy, gdy pojawi się ochota na niebanalny w smaku posiłek. Świetnie sprawdzają się także na przyjęciach, zadając szyku na stole z innymi przekąskami.
Czy wiesz, że?
Nazwą „tempura” określa się także kulinarną technikę przyrządzania dań, polegającą na zanurzeniu różnorodnych składników (np. grzybów, warzyw czy kawałków mięsa) w cieście, a następnie usmażeniu ich w głębokim tłuszczu i wysokiej temperaturze.
Dla urozmaicenia:
Do krewetek w tempurze kapitalnie pasują ostre i słodko-kwaśne sosy. Zadbaj o to, by miseczki z dipami były zawsze pod ręką. Jeśli chcesz uczynić z nich pełne danie, podawaj krewetki z sałatką oraz ryżem.