Krewetki w tempurze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki w tempurze

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 sztuk

100 gramów

20 sztuk

1 sztuka

50 mililitrów

3 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki ponacinaj w poprzek, tak aby nadać im prosty kształt. Następnie nadziej je na wykałaczki szaszłykowe.

Krewetki w tempurze - Krok 1

Krok 2

Do miski wbij jajko, wlej wodę, wsyp 2/3 mąki tempura, dodaj sól, pieprz oraz przyprawę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Krewetki w tempurze - Krok 2

Krok 3

Krewetki obtocz w pozostałej części mąki tempura, a następnie w powstałym cieście.

Krewetki w tempurze - Krok 3

Krok 4

Smaż w rondlu, na rozgrzanym oleju, przez ok. 2 min. Podawaj z ulubionym pikantnym sosem.

Krewetki w tempurze - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

 Możesz także podać z orientalną sałatką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w tempurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w tempurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w tempurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w tempurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w tempurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w tempurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w tempurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki w tempurze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki w tempurzeKrewetki w tempurze

Przepis na krewetki w tempurze to świetny wstęp do bardziej złożonych dań orientalnych, które bazują na owocach morza. Lista potrzebnych składników nie jest długa, a sam proces przygotowania zadowoli fanów nieskomplikowanych receptur. Wygląda na to, że nie ma już żadnych wymówek. Wyborne krewetki w chrupiącej otoczce bez trudu przyrządzisz w zaciszu własnej kuchni. Domownicy i goście będą oczarowani.

Dla kogo?

Chcesz dowiedzieć się, jak smakują krewetki, ale do tej pory nie było okazji, aby je spróbować? To danie jest idealne na start, zwłaszcza gdy mowa o samodzielnym przyrządzeniu go od podstaw. Nie musisz wyruszać do restauracji, by skosztować tego specjału. Jesteśmy przekonani, że do tej receptury będziesz wracać często i z ogromnym apetytem.

Na jaką okazję?

Przygotowanie krewetek w tempurze zajmuje tylko trzy kwadranse, więc  szybko możesz cieszyć się ich smakiem zawsze wtedy, gdy pojawi się ochota na niebanalny w smaku posiłek. Świetnie sprawdzają się także na przyjęciach, zadając szyku na stole z innymi przekąskami.

Czy wiesz, że?

Nazwą „tempura” określa się także kulinarną technikę przyrządzania dań, polegającą na zanurzeniu różnorodnych składników (np. grzybów, warzyw czy kawałków mięsa) w cieście, a następnie usmażeniu ich w głębokim tłuszczu i wysokiej temperaturze.

Dla urozmaicenia:

Do krewetek w tempurze kapitalnie pasują ostre i słodko-kwaśne sosy. Zadbaj o to, by miseczki z dipami były zawsze pod ręką. Jeśli chcesz uczynić z nich pełne danie, podawaj krewetki z sałatką oraz ryżem.