Krewetki w tempurze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki w tempurze

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 sztuk

100 gramów

20 sztuk

1 sztuka

50 mililitrów

3 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetki ponacinaj w poprzek, tak aby nadać im prosty kształt. Następnie nadziej je na wykałaczki szaszłykowe.

Krewetki w tempurze - Krok 1

Krok 2

Do miski wbij jajko, wlej wodę, wsyp 2/3 mąki tempura, dodaj sól, pieprz oraz przyprawę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Krewetki w tempurze - Krok 2

Krok 3

Krewetki obtocz w pozostałej części mąki tempura, a następnie w powstałym cieście.

Krewetki w tempurze - Krok 3

Krok 4

Smaż w rondlu, na rozgrzanym oleju, przez ok. 2 min. Podawaj z ulubionym pikantnym sosem.

Krewetki w tempurze - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

 Możesz także podać z orientalną sałatką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w tempurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w tempurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w tempurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w tempurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w tempurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w tempurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w tempurze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki w tempurze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Fasolka po bretońsku
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krewetki w tempurzeKrewetki w tempurze

Przepis na krewetki w tempurze to świetny wstęp do bardziej złożonych dań orientalnych, które bazują na owocach morza. Lista potrzebnych składników nie jest długa, a sam proces przygotowania zadowoli fanów nieskomplikowanych receptur. Wygląda na to, że nie ma już żadnych wymówek. Wyborne krewetki w chrupiącej otoczce bez trudu przyrządzisz w zaciszu własnej kuchni. Domownicy i goście będą oczarowani.

Dla kogo?

Chcesz dowiedzieć się, jak smakują krewetki, ale do tej pory nie było okazji, aby je spróbować? To danie jest idealne na start, zwłaszcza gdy mowa o samodzielnym przyrządzeniu go od podstaw. Nie musisz wyruszać do restauracji, by skosztować tego specjału. Jesteśmy przekonani, że do tej receptury będziesz wracać często i z ogromnym apetytem.

Na jaką okazję?

Przygotowanie krewetek w tempurze zajmuje tylko trzy kwadranse, więc  szybko możesz cieszyć się ich smakiem zawsze wtedy, gdy pojawi się ochota na niebanalny w smaku posiłek. Świetnie sprawdzają się także na przyjęciach, zadając szyku na stole z innymi przekąskami.

Czy wiesz, że?

Nazwą „tempura” określa się także kulinarną technikę przyrządzania dań, polegającą na zanurzeniu różnorodnych składników (np. grzybów, warzyw czy kawałków mięsa) w cieście, a następnie usmażeniu ich w głębokim tłuszczu i wysokiej temperaturze.

Dla urozmaicenia:

Do krewetek w tempurze kapitalnie pasują ostre i słodko-kwaśne sosy. Zadbaj o to, by miseczki z dipami były zawsze pod ręką. Jeśli chcesz uczynić z nich pełne danie, podawaj krewetki z sałatką oraz ryżem.