
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
120 gramów
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie meksykańskiego chili con carne zacznij od pokrojenia cebuli w kostkę. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i wsyp na nią cebulę. Podsmaż ją chwilę, aż stanie się szklista. Po chwili dodaj 300 gramów mielonego mięsa wołowo-wieprzowego. Smaż kilka minut, aż zmieni kolor z różowego na lekko brązowy. Mieszaj mięso, aby nie zbiło się w grudki.

Krok 2
Odcedź 120 gramów czerwonej fasolki oraz 100 gramów kukurydzy z puszki. Możesz użyć do tego sita. Przepłucz warzywa pod bieżącą wodą, a następnie wsyp je na patelnię do smażącego się mięsa.

Krok 3
Przejdź do przygotowania sosu. Będziesz do niego potrzebować kubka, miski lub miarki kuchennej. Wsyp do niej zawartość opakowania Fix Chili con carne Knorr i wymieszaj z 300 mililitrami wody. Następnie wlej mieszaninę na patelnię. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na patelni przez 5 minut.

Krok 4
Gotowe chili con carne przelej do miseczki. Dodaj do dania kilka chipsów nachos, które możesz powbijać w mięso. Całość posyp z wierzchu startym serem.


Dobra rada:
Do meksykańskiego chili con carne możesz również dodać świeżą natkę kolendry.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Meksykańskie chili con carne
Chili con carne to jedno z najpopularniejszych dań kuchni tex-mex. Co ciekawe, ile kucharzy, tyle przepisów na chili con carne. Zanim opracujesz swój własny, wypróbuj nasz! Meksykańskie chili con carne poleca się – w towarzystwie pomidorowej salsy, guacamole lub kwaśnej śmietany, która łagodzi ostry smak potrawy.
Dla kogo?
Kochasz ostre dania? Z pewnością jadłeś już więc chili con carne, a jeśli nie – pora nadrobić zaległości. W miarę zaznajamiania się z tym przepisem możesz zacząć dodawać do niego więcej chili i aromatycznych potraw, aby znaleźć ten jedyny, niepowtarzalny smak.
Na jaką okazję?
Meksykańskie chili con carne aż prosi się o ucztę w towarzystwie najbliższych przyjaciół czy rodziny. Ta pikantna potrawa będzie idealnym dopełnieniem ważnych rozmów i zabaw czy turnieju planszówek. Zajadanie chili con carne z nachosów stworzy niezwykłą, luźną atmosferę!
Czy wiesz, że?
O chili con carne możemy mówić tylko wtedy, gdy potrawa składa się z kilku niezbędnych składników. Są nimi – jak sama nazwa wskazuje – mielone mięso i papryczka chili. Pozostałe składniki, bez których nie wyobrażamy sobie tego dania, to pomidory, fasola, kukurydza oraz przyprawy – kmin rzymski i kolendra.
Dla urozmaicenia:
Chili con carne może być podawane nie tylko jako przekąska z chipsami nachos. Zaserwuj je także na rodzinny obiad, np. z ryżem czy pszenną tortillą. Jeśli ty i twoi bliscy przepadacie za ostrzejszymi smakami, nie bój się dodać do dania świeżą lub suszoną papryczkę chili w proporcjach, które zasmakują wam najbardziej.