
Składniki
1 sztuka
500 gramów
1 szklanka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy około 5-10 minut. Następne odcedzamy i oddzielamy od siebie liście.
Krok 2
Mięso mieszamy z jajkiem, zeszkloną, posiekaną w kostkę cebulą i ugotowanym ryżem.
Krok 3
Mięsną masę doprawiamy przyprawą Delikat, a po wymieszaniu zawijamy w liście kapusty.
Krok 4
Dno garnka wykładamy liśćmi kapusty, a na nich układamy zawinięte gołąbki.
Krok 5
Całość zalewamy zimną wodą do przykrycia i dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr oraz koncentrat pomidorowy
Krok 6
Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu dogotowujemy jeszcze 20-30 minut. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki
Jeśli chcesz przyrządzić smaczny obiad, skorzystaj z przepisu na gołąbki. To popularne danie przygotujesz w zaledwie kilku krokach. Podstawą gołąbka jest kapusta (warta polecenia jest biała, jednak dobrze sprawdzi się również włoska lub pekińska). Wybierz taką o średniej wielkości, aby bez problemu ułożyć ją w garnku, wydrąż środek i gotuj, aż liście będą miękkie. Pamiętaj, że młoda kapusta gotuje się krócej. Po ugotowaniu odczekaj kilkanaście minut i oddziel liście. Farsz przygotuj z mięsa mielonego, z dodatkiem białego ryżu (możesz także użyć kaszy gryczanej albo perłowej). Dodaj marchewkę i podsmażoną cebulę. Żeby gołąbki nie rozpadły się podczas gotowania, ułóż je bardzo blisko siebie, a garnek wyłóż kilkoma liśćmi kapusty. Możesz też zapiec potrawę w piekarniku – przygotuj naczynie żaroodporne, nalej odrobinę wody, zakryj folią aluminiową i piecz w odpowiedniej temperaturze. Gotowe danie polej sosem – dobrze sprawdzi się pomidorowy lub grzybowy. Gołąbki możesz serwować także z kleksem kwaśnej śmietany czy też w wersji sauté. Na drugi dzień smakują tak samo dobrze, jak tuż po przygotowaniu. Powodzenia!