Tradycyjne gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gołąbki

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

500 gramów

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy około 5-10 minut. Następne odcedzamy i oddzielamy od siebie liście.

Krok 2

Mięso mieszamy z jajkiem, zeszkloną, posiekaną w kostkę cebulą i ugotowanym ryżem.

Krok 3

Mięsną masę doprawiamy przyprawą Delikat, a po wymieszaniu zawijamy w liście kapusty.

Krok 4

Dno garnka wykładamy liśćmi kapusty, a na nich układamy zawinięte gołąbki.

Krok 5

Całość zalewamy zimną wodą do przykrycia i dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr oraz koncentrat pomidorowy

Krok 6

Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu dogotowujemy jeszcze 20-30 minut. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - GołąbkiGołąbki

Jeśli chcesz przyrządzić smaczny obiad, skorzystaj z przepisu na gołąbki. To popularne danie przygotujesz w zaledwie kilku krokach. Podstawą gołąbka jest kapusta (warta polecenia jest biała, jednak dobrze sprawdzi się również włoska lub pekińska). Wybierz taką o średniej wielkości, aby bez problemu ułożyć ją w garnku, wydrąż środek i gotuj, aż liście będą miękkie. Pamiętaj, że młoda kapusta gotuje się krócej. Po ugotowaniu odczekaj kilkanaście minut i oddziel liście. Farsz przygotuj z mięsa mielonego, z dodatkiem białego ryżu (możesz także użyć kaszy gryczanej albo perłowej). Dodaj marchewkę i podsmażoną cebulę. Żeby gołąbki nie rozpadły się podczas gotowania, ułóż je bardzo blisko siebie, a garnek wyłóż kilkoma liśćmi kapusty. Możesz też zapiec potrawę w piekarniku – przygotuj naczynie żaroodporne, nalej odrobinę wody, zakryj folią aluminiową i piecz w odpowiedniej temperaturze. Gotowe danie polej sosem – dobrze sprawdzi się pomidorowy lub grzybowy. Gołąbki możesz serwować także z kleksem kwaśnej śmietany czy też w wersji sauté. Na drugi dzień smakują tak samo dobrze, jak tuż po przygotowaniu. Powodzenia!