Gołąbki

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

500 gramów

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy około 5-10 minut. Następne odcedzamy i oddzielamy od siebie liście.

Krok 2

Mięso mieszamy z jajkiem, zeszkloną, posiekaną w kostkę cebulą i ugotowanym ryżem.

Krok 3

Mięsną masę doprawiamy przyprawą Delikat, a po wymieszaniu zawijamy w liście kapusty.

Krok 4

Dno garnka wykładamy liśćmi kapusty, a na nich układamy zawinięte gołąbki.

Krok 5

Całość zalewamy zimną wodą do przykrycia i dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr oraz koncentrat pomidorowy

Krok 6

Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu dogotowujemy jeszcze 20-30 minut. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GołąbkiGołąbki

Jeśli chcesz przyrządzić smaczny obiad, skorzystaj z przepisu na gołąbki. To popularne danie przygotujesz w zaledwie kilku krokach. Podstawą gołąbka jest kapusta (warta polecenia jest biała, jednak dobrze sprawdzi się również włoska lub pekińska). Wybierz taką o średniej wielkości, aby bez problemu ułożyć ją w garnku, wydrąż środek i gotuj, aż liście będą miękkie. Pamiętaj, że młoda kapusta gotuje się krócej. Po ugotowaniu odczekaj kilkanaście minut i oddziel liście. Farsz przygotuj z mięsa mielonego, z dodatkiem białego ryżu (możesz także użyć kaszy gryczanej albo perłowej). Dodaj marchewkę i podsmażoną cebulę. Żeby gołąbki nie rozpadły się podczas gotowania, ułóż je bardzo blisko siebie, a garnek wyłóż kilkoma liśćmi kapusty. Możesz też zapiec potrawę w piekarniku – przygotuj naczynie żaroodporne, nalej odrobinę wody, zakryj folią aluminiową i piecz w odpowiedniej temperaturze. Gotowe danie polej sosem – dobrze sprawdzi się pomidorowy lub grzybowy. Gołąbki możesz serwować także z kleksem kwaśnej śmietany czy też w wersji sauté. Na drugi dzień smakują tak samo dobrze, jak tuż po przygotowaniu. Powodzenia!