
Składniki
1 sztuka
500 gramów
1 szklanka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy około 5-10 minut. Następne odcedzamy i oddzielamy od siebie liście.
Krok 2
Mięso mieszamy z jajkiem, zeszkloną, posiekaną w kostkę cebulą i ugotowanym ryżem.
Krok 3
Mięsną masę doprawiamy przyprawą Delikat, a po wymieszaniu zawijamy w liście kapusty.
Krok 4
Dno garnka wykładamy liśćmi kapusty, a na nich układamy zawinięte gołąbki.
Krok 5
Całość zalewamy zimną wodą do przykrycia i dodajemy Bulion na włoszczyźnie Knorr oraz koncentrat pomidorowy
Krok 6
Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu dogotowujemy jeszcze 20-30 minut. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki
Jeśli chcesz przyrządzić smaczny obiad, skorzystaj z przepisu na gołąbki. To popularne danie przygotujesz w zaledwie kilku krokach. Podstawą gołąbka jest kapusta (warta polecenia jest biała, jednak dobrze sprawdzi się również włoska lub pekińska). Wybierz taką o średniej wielkości, aby bez problemu ułożyć ją w garnku, wydrąż środek i gotuj, aż liście będą miękkie. Pamiętaj, że młoda kapusta gotuje się krócej. Po ugotowaniu odczekaj kilkanaście minut i oddziel liście. Farsz przygotuj z mięsa mielonego, z dodatkiem białego ryżu (możesz także użyć kaszy gryczanej albo perłowej). Dodaj marchewkę i podsmażoną cebulę. Żeby gołąbki nie rozpadły się podczas gotowania, ułóż je bardzo blisko siebie, a garnek wyłóż kilkoma liśćmi kapusty. Możesz też zapiec potrawę w piekarniku – przygotuj naczynie żaroodporne, nalej odrobinę wody, zakryj folią aluminiową i piecz w odpowiedniej temperaturze. Gotowe danie polej sosem – dobrze sprawdzi się pomidorowy lub grzybowy. Gołąbki możesz serwować także z kleksem kwaśnej śmietany czy też w wersji sauté. Na drugi dzień smakują tak samo dobrze, jak tuż po przygotowaniu. Powodzenia!


































