Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią

Autor: Aneta Klimecka

ratingratingratingratingrating

2

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 plaster

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurki dokładnie myjemy, osuszamy. Podobnie cukinię. Cebulę siekamy, rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek extra vergine, dodajemy cebulę, podsmażamy, aż zmięknie, następnie dodajemy kurki i pokrojoną w drobną kostkę cukinię, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem oraz szczyptą mini kostki czosnkowej. Siekamy liście natki i dodajemy do grzybów z cukinią, jeszcze chwilę smażymy. Gasimy płomień.

Krok 2

Przekładamy do podania, dodajemy pokruszoną gorgonzolę. Salatkę można serwować na grzankach. Smakuje wyśmienicie.

Aneta Klimecka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej