Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią

Autor: Aneta Klimecka

ratingratingratingratingrating

2

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 plaster

100 gramów

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurki dokładnie myjemy, osuszamy. Podobnie cukinię. Cebulę siekamy, rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek extra vergine, dodajemy cebulę, podsmażamy, aż zmięknie, następnie dodajemy kurki i pokrojoną w drobną kostkę cukinię, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem oraz szczyptą mini kostki czosnkowej. Siekamy liście natki i dodajemy do grzybów z cukinią, jeszcze chwilę smażymy. Gasimy płomień.

Krok 2

Przekładamy do podania, dodajemy pokruszoną gorgonzolę. Salatkę można serwować na grzankach. Smakuje wyśmienicie.

Aneta Klimecka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej