Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią

Autor: Aneta Klimecka

ratingratingratingratingrating

2

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 plaster

100 gramów

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurki dokładnie myjemy, osuszamy. Podobnie cukinię. Cebulę siekamy, rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek extra vergine, dodajemy cebulę, podsmażamy, aż zmięknie, następnie dodajemy kurki i pokrojoną w drobną kostkę cukinię, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem oraz szczyptą mini kostki czosnkowej. Siekamy liście natki i dodajemy do grzybów z cukinią, jeszcze chwilę smażymy. Gasimy płomień.

Krok 2

Przekładamy do podania, dodajemy pokruszoną gorgonzolę. Salatkę można serwować na grzankach. Smakuje wyśmienicie.

Aneta Klimecka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczna sałatka z kurkami i cukinią  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej