Fasolka szparagowa w sosie serowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

147 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

4 plastry

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa świeże gotuj, aż zmiękną, mrożone gotuj ok. 1 minuty. Z garnka odlej 3-5 łyżek wody. Warzywa odcedź z pozostałej wody.

Fasolka szparagowa w sosie serowym - Krok 1

Krok 2

Boczek pokrój w paski i podsmaż na patelni, aż będzie rumiany.

Fasolka szparagowa w sosie serowym - Krok 2

Krok 3

Po chwili dodaj warzywa i smaż wszystko minutę.

Fasolka szparagowa w sosie serowym - Krok 3

Krok 4

Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr wsyp do warzyw z boczkiem. Dodaj pozostawioną wodę z gotowania.

Fasolka szparagowa w sosie serowym - Krok 4

Krok 5

Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj posiekaną natkę pietruszki i gotuj przez 1-2 minuty. Podawaj natychmiast po przygotowaniu, jako dodatek do mięs i ryb.

Fasolka szparagowa w sosie serowym - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Mocarna Buka

    Mocarna Buka, 23.05.2017

    W którym momencie dodajemy śmietanę? Razem w wodą i pietruszką?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka szparagowa w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka szparagowa w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka szparagowa w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka szparagowa w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka szparagowa w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka szparagowa w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka szparagowa w sosie serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka szparagowa w sosie serowymFasolka szparagowa w sosie serowym

Subtelny smak fasolki szparagowej sprawia, że jest ona wyśmienitym dodatkiem do wielu dań. Podasz ją zarówno z pieczonym kurczakiem, grillowaną rybą, jak i wieprzowymi kotletami lub pulpecikami. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak wzbogacić smak tego warzywa kremowym sosem oraz chrupiącymi skwarkami z wędzonego boczku. Do przygotowania tej potrawy możesz wykorzystać świeżą lub mrożoną żółtą fasolkę szparagową. Jeśli zdecydujesz się na pierwszą z wymienionych opcji, pamiętaj, aby od każdego strączka odciąć końcówki i usunąć nitkowate włókna. Następnie fasolkę ugotuj do miękkości i odcedź. Boczek pokrój w cienkie paski i podsmażaj na rozgrzanej patelni do momentu, aż się zarumieni. Po chwili dodaj fasolkę i wsyp błyskawiczny ziołowo-maślany sos w proszku. Całość zalej wodą, dokładnie wymieszaj i duś przez chwilę, by płyn zgęstniał. Na koniec drobno posiekaj pietruszkę i dorzuć ją do składników na patelni. Potrawę podawaj na ciepło. Z czym zaserwujesz fasolkę szparagową w sosie serowym? Swoimi propozycjami podziel się w komentarzu.