Zapiekanka z porem, ziemniakami i kiełbasą
łatwe
11 osób zapisało

Składniki
750 gramów
null
null
0.25 litra
40 gramów
0.25 litra
750 gramów
125 gramów
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz ziemniaki, pokrój w plastry i gotuj przez 7 minut.
Krok 2
Pory pokrój w krążki i zblanszuj je przez 3 minuty w wrzątku.
Krok 3
Na 30 gramach rozgrzanej margaryny przesmaż mąkę, rozprowadź bulionem Knorr oraz mlekiem i na koniec dodaj starty ser.
Krok 4
Dopraw do smaku i dodaj kminek.
Krok 5
Naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną, na dnie połóż ziemniaki, na nich kiełbasę pokrojoną w plastry i na koniec pory.
Krok 6
Zalej całość sosem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
































