Zapiekanka z porem, ziemniakami i kiełbasą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z porem, ziemniakami i kiełbasą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

null

null

0.25 litra

40 gramów

0.25 litra

750 gramów

125 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki, pokrój w plastry i gotuj przez 7 minut.

Krok 2

Pory pokrój w krążki i zblanszuj je przez 3 minuty w wrzątku.

Krok 3

Na 30 gramach rozgrzanej margaryny przesmaż mąkę, rozprowadź bulionem Knorr oraz mlekiem i na koniec dodaj starty ser.

Krok 4

Dopraw do smaku i dodaj kminek.

Krok 5

Naczynie żaroodporne wysmaruj margaryną, na dnie połóż ziemniaki, na nich kiełbasę pokrojoną w plastry i na koniec pory.

Krok 6

Zalej całość sosem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z porem, ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z porem, ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z porem, ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z porem, ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z porem, ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z porem, ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z porem, ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z porem, ziemniakami i kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej