Nadziewane bakłażany - faszerowane: przepis | Przepisy.pl pixel

Nadziewane bakłażany

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

heart
392 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

764 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

991 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

2 łyżki

1 puszka

1 sztuka

150 gramów

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte wcześniej bakłażany przekrój na pół, posmaruj z wierzchu oliwą, wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 30 minut. Gdy bakłażany w środku zrobią się miękkie, wydrąż je. Farsz przesiekaj nożem.

Krok 2

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, pokrój zioła. Mozzarellę zetrzyj na tarce.

Krok 3

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj farsz z bakłażana, pomidory z puszki, na koniec dodaj Knorr Naturalnie Smaczne Lasagne i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 2-3 minuty. Dopraw posiekanymi ziołami i gotowym nadzieniem napełnij bakłażana. Posyp obficie serem.

Krok 4

Bakłażany wstaw na 20 minut do piekarnika o temperaturze 180° C.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu dodaj posiekane kapary i oliwki.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nadziewane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nadziewane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nadziewane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nadziewane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nadziewane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nadziewane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nadziewane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nadziewane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nadziewane bakłażanyNadziewane bakłażany

Nadziewane bakłażany to zapiekany specjał kuchni wegetariańskiej, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom aromatycznych warzywnych farszów. Przygotowuje się je dość szybko, choć warzywa potrzebują chwilę, by się zarumienić, zmięknąć i nabrać wyrazistego smaku. Nadzienie przygotowuje się z cebuli, czosnku, pomidorów i bakłażanów. Dodatkowo można je urozmaicić oliwkami, kaparami lub suszonymi pomidorami. Przesmażonymi na patelni warzywami z dodatkiem ulubionych ziół faszeruje się bakłażany i posypuje dużą ilością startej mozzarelli. Można położyć na wierzchu również kilka listków świeżej bazylii, kolendry lub oregano. Przygotowana w ten sposób potrawa będzie świetnie smakować jako bezmięsny obiad. Dobrym dodatkiem do niego będzie np. kasza kuskus lub pęczak albo pieczone ziemniaki. Jeśli potraktujesz bakłażany jako danie obiadowe, możesz je serwować solo lub z surówką z białej kapusty, świeżymi ogórkami i pomidorami, a także z sałatką z rukoli, papryki i czerwonej cebuli. Nadziewane bakłażany sprawdzą się więc również jako ciepły lunch w pracy. Przygotuj to aromatyczne danie wegetariańskie według naszego przepisu!