Bakłażany nadziewane

mięsem, kaszą gryczaną i zapiekane z jogurtem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

124

983 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1789 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3023 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 słoik

1 opakowanie

300 gramów

2 sztuki

2 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany przekrój wzdłuż na trzy części, oprósz solą, pozostaw na 15 minut, po czym odciśnij z nich sok i opłucz pod bieżącą wodą usuwając nadmiar soli.

Bakłażany nadziewane - Krok 1

Krok 2

Bakłażany posmaruj Ramą, obsmaż na gorącej patelni (najlepiej grillowej).

Bakłażany nadziewane - Krok 2

Krok 3

W garnku rozgrzej pozostałą Ramę, usmaż na niej mięso mielone. Do mięsa dodaj pomidory z puszki oraz Knorr do spaghetti. Całość gotuj dwie, trzy minuty, po czym dodaj kaszę gryczaną. Całość dokładnie wymieszaj.

Bakłażany nadziewane - Krok 3

Krok 4

Bakłażany ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, na wierzch ułóż farsz z mięsa. Całość przykryj jogurtem greckim wymieszanym z żółtkiem i ziołami prowansalskimi. Po wierzchu posyp tartą mozzarellą. Tak przygotowane bakłażany wstaw na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.

Bakłażany nadziewane - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz zdecydowane smaki, dodaj do mięsa jedną łyżkę pasty z chilli. Potrawa nabierze charakteru.

36

Opinie o przepisie

  • Konrad Miśkiewicz

    Konrad Miśkiewicz

    Potrawka wyszła przepyszna, bakłażan nie zgorzkniał, a jogurtową pierzynkę chętnie wykorzystam przy innych daniach! :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Bzdok

    Alina Bzdok

    pychotka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski

    Zgadzam się.Margaryna bulwersuje ;>

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Kwiatek

    Kazimierz Kwiatek

    Przepis podoba mi się, tylko jeden składnik mnie bulwersuje-margaryna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Rozumiemy, że przepis przypadł do gustu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mila Wu

    Mila Wu

    Damian

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Polecamy! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Krzyżanowski

    Waldemar Krzyżanowski

    Nie jadłem , ale wyglądają bardzo korzystnie i smakowicie :-) !.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Smuga

    Joanna Smuga

    bakłażan-pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Serwiak

    Zbigniew Serwiak

    Pyszotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Lech

    Dorota Lech

    Znam Dorotę i znam Jole

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Pecherek

    Aneta Pecherek

    Ja robię bez mięsa za to z kaszą z warzywami lub pieczarkami i bez żadnej dziwnej chemii . No i ser na wierzch z odrobiną oregano; ) I koniecznie trochę wody na dno naczynia, żeby nie wysuszyć całości. A do tego domowe tzaziki na jogurcie 2% z koperkiem:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Rogińska

    Alicja Rogińska

    Może smaczne i ładnie wygląda, ale pomidory z puszki, transtłuszcze z Ramy, samo zło.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Mlynska

    Barbara Mlynska

    Wyglądają pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Śleziak

    Małgorzata Śleziak

    Proste Pani Jano tylko próbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Saj

    Halina Saj

    AJ JUZ JESTEM GLODNA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Dunajewska Lidochowska

    Bożena Dunajewska Lidochowska

    potwierdzam! :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Stasz

    Elzbieta Stasz

    no i zrobiłam smaczne-mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Igielski

    Zdzisław Igielski

    ok wbijam sie moze zdaze ha ha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Κατερινα Βαμβατηρα

    Κατερινα Βαμβατηρα

    To jest Grecka potrawa...!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Κατερινα Βαμβατηρα

    Κατερινα Βαμβατηρα

    To sie nazywaja " bucziki ograden" . I podobnie robi sie " musaka "

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Śleziak

    Małgorzata Śleziak

    Jeśli ktoś nie ma smaku w buzi bo ma wypalony przez piwo itp.to proszę nie obrzydzać innym.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Śleziak

    Małgorzata Śleziak

    Ja robiłam już w ten sposób cukinię ,polecam pychotka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Błoszyk-Pac

    Maria Błoszyk-Pac

    Smaczne-ile kalorii :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Salomea Pilecka

    Salomea Pilecka

    Pierwszy krok: przeczytać skład wszystkich zaleconych produktów Knorr i odpowiedzieć sobie na pytanie - czy truję chemią i złymi tłuszczami siebie, rodzinę i znajomych?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Smacznego! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    To prostsze niż Ci się wydaje :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Sznajder

    Jan Sznajder

    Posolić popieprzyc i. Przez okno. Wywalyc to nie do zjedzenia..O:) >:) (#) ✈ zielenina lepiej na szczaw

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Żak

    Joanna Żak

    Smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Borowiecki

    Marek Borowiecki

    Podoba mi się to

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażany nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażany nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażany nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażany nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażany nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażany nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażany nadziewane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażany nadziewaneBakłażany nadziewane

Bakłażany zapiekane z mięsem, kaszą i jogurtem mogą być atrakcyjnym dodatkiem do dania obiadowego lub samodzielnym wytrawnym daniem. Przygotowania rozpocznij od pokrojenia bakłażanów na trzy części. Oprósz je solą i pozostaw na kilkanaście minut, po czym odciśnij z nich sok i opłucz pod bieżącą wodą – tym samym pozbędziesz się ich charakterystycznej goryczki. Następnie posmaruj warzywa Ramą i podsmaż z każdej strony na gorącej patelni grillowej. W osobnym garnku usmaż mięso mielone, dodając pomidory z puszki i przyprawy. Całość gotuj przez chwilę, dorzucając na koniec kaszę gryczaną – farsz jest już gotowy. Cząstki bakłażana ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wierzch każdej z nich przykryj jogurtem greckim wymieszanym z żółtkiem i ziołami prowansalskimi. Posyp mozzarellą i zapiecz. Gotowe danie można podawać z wieloma dodatkami – pasują do nich zarówno pomidorki koktajlowe z bazylią, sezonowe sałatki z ogórkiem, jak i włoska ciabatta skropiona oliwą z oliwek. Smacznego.