
Składniki
2 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
150 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
100 gramów
150 mililitrów
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa umyj i pokrój w plastry. Cebulę i cukinię przełóż do miski, posyp solą i odstaw na 1h.

Krok 2
Warzywa przełóż do garnka i podsmaż na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu ok. 30 min. Odstaw do wystygnięcia.

Krok 3
Następnie, za pomocą blendera, zmiksuj warzywa na jednolita masę.

Krok 4
Dodaj pieprz, paprykę, przyprawę Knorr i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj dobrze.

Krok 5
Na koniec dodaj ocet i cukier. Całość gotuj jeszcze 10 min co chwilę mieszając.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Mieszanka ziół i przypraw Włoska z suszonymi pomidorami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ketchup z cukinii
Na myśl o ketchupie przed oczami stają ci od razu dorodne i soczyste pomidory? Jest to całkiem słuszne skojarzenie, jednak czas nieco urozmaicić swoje wyobrażenia. Tym razem zachęcamy do przygotowania ketchupu z cukinii. Wygląda i smakuje inaczej, ale już od pierwszego spróbowania przekonasz się, że właśnie tego dodatku brakowało w twojej kuchni. Prezentujemy, jak zrobić ketchup z cukinii, by praca poszła jak z płatka.
Dla kogo?
Dla poszukiwaczy nowych smaków! Nie lubisz jeść w kółko tego samego i wciąż wertujesz kolejne książki kucharskie oraz przeglądasz kulinarne blogi w poszukiwaniu inspiracji? Jesteśmy zatem więcej niż pewni, że ketchup z cukinii przyciągnął twoją uwagę. Całkiem słusznie!
Na jaką okazję?
Zaproponuj ten nieoczywisty dodatek do potraw swoim domownikom. Z pewnością ucieszy ich taka niespodzianka, zwłaszcza jeśli w ostatnich tygodniach wasz jadłospis był mało urozmaicony. Podawaj również wtedy, gdy spodziewasz się gości. Ketchup z cukinii to as w rękawie, którym oczarujesz nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Czy wiesz, że?
Jednym z pierwszych etapów przygotowania ketchupu jest posypanie solą cukinii z cebulą i odstawienie ich na godzinę. Wszystko po to, by pozbyć się nadmiaru wody. Nie pomijaj tego zabiegu, inaczej gotowy ketchup okaże się wodnisty.
Dla urozmaicenia:
Ketchup z cukinii jest bardzo uniwersalny. Pasuje do chrupiących przekąsek, tostów i kanapek. Dobrze komponuje się z pieczonymi i grillowanymi kiełbaskami. Jako dodatek smakować będzie zarówno wegetarianom, jak i osobom jedzącym mięso.