Keczup z cukinii - ketchup: przepis z papryką | Przepisy.pl pixel

Ketchup z cukinii

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

150 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

100 gramów

150 mililitrów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj i pokrój w plastry. Cebulę i cukinię przełóż do miski, posyp solą i odstaw na 1h.

Ketchup z cukinii  - Krok 1

Krok 2

Warzywa przełóż do garnka i podsmaż na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu ok. 30 min. Odstaw do wystygnięcia.

Ketchup z cukinii  - Krok 2

Krok 3

Następnie, za pomocą blendera, zmiksuj warzywa na jednolita masę.

Ketchup z cukinii  - Krok 3

Krok 4

Dodaj pieprz, paprykę, przyprawę Knorr i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj dobrze.

Ketchup z cukinii  - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodaj ocet i cukier. Całość gotuj jeszcze 10 min co chwilę mieszając.

Ketchup z cukinii  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ketchup z cukinii  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ketchup z cukinii  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ketchup z cukinii  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ketchup z cukinii  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ketchup z cukinii  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ketchup z cukinii  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ketchup z cukinii  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ketchup z cukinii  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pieczone bakłazany - VIDEO
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ketchup z cukinii Ketchup z cukinii

Na myśl o ketchupie przed oczami stają ci od razu dorodne i soczyste pomidory? Jest to całkiem słuszne skojarzenie, jednak czas nieco urozmaicić swoje wyobrażenia. Tym razem zachęcamy do przygotowania ketchupu z cukinii. Wygląda i smakuje inaczej, ale już od pierwszego spróbowania przekonasz się, że właśnie tego dodatku brakowało w twojej kuchni. Prezentujemy, jak zrobić ketchup z cukinii, by praca poszła jak z płatka.

Dla kogo?

Dla poszukiwaczy nowych smaków! Nie lubisz jeść w kółko tego samego i wciąż wertujesz kolejne książki kucharskie oraz przeglądasz kulinarne blogi w poszukiwaniu inspiracji? Jesteśmy zatem więcej niż pewni, że ketchup z cukinii przyciągnął twoją uwagę. Całkiem słusznie!

Na jaką okazję?

Zaproponuj ten nieoczywisty dodatek do potraw swoim domownikom. Z pewnością ucieszy ich taka niespodzianka, zwłaszcza jeśli w ostatnich tygodniach wasz jadłospis był mało urozmaicony. Podawaj również wtedy, gdy spodziewasz się gości. Ketchup z cukinii to as w rękawie, którym oczarujesz nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Czy wiesz, że?

Jednym z pierwszych etapów przygotowania ketchupu jest posypanie solą cukinii z cebulą i odstawienie ich na godzinę. Wszystko po to, by pozbyć się nadmiaru wody. Nie pomijaj tego zabiegu, inaczej gotowy ketchup okaże się wodnisty.

Dla urozmaicenia:

Ketchup z cukinii jest bardzo uniwersalny. Pasuje do chrupiących przekąsek, tostów i kanapek. Dobrze komponuje się z pieczonymi i grillowanymi kiełbaskami. Jako dodatek smakować będzie zarówno wegetarianom, jak i osobom jedzącym mięso.