Keczup z cukinii - ketchup: przepis z papryką | Przepisy.pl pixel

Ketchup z cukinii

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

150 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

100 gramów

150 mililitrów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj i pokrój w plastry. Cebulę i cukinię przełóż do miski, posyp solą i odstaw na 1h.

Ketchup z cukinii  - Krok 1

Krok 2

Warzywa przełóż do garnka i podsmaż na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu ok. 30 min. Odstaw do wystygnięcia.

Ketchup z cukinii  - Krok 2

Krok 3

Następnie, za pomocą blendera, zmiksuj warzywa na jednolita masę.

Ketchup z cukinii  - Krok 3

Krok 4

Dodaj pieprz, paprykę, przyprawę Knorr i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj dobrze.

Ketchup z cukinii  - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodaj ocet i cukier. Całość gotuj jeszcze 10 min co chwilę mieszając.

Ketchup z cukinii  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ketchup z cukinii  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ketchup z cukinii  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ketchup z cukinii  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ketchup z cukinii  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ketchup z cukinii  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ketchup z cukinii  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ketchup z cukinii  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ketchup z cukinii  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ketchup z cukinii Ketchup z cukinii

Na myśl o ketchupie przed oczami stają ci od razu dorodne i soczyste pomidory? Jest to całkiem słuszne skojarzenie, jednak czas nieco urozmaicić swoje wyobrażenia. Tym razem zachęcamy do przygotowania ketchupu z cukinii. Wygląda i smakuje inaczej, ale już od pierwszego spróbowania przekonasz się, że właśnie tego dodatku brakowało w twojej kuchni. Prezentujemy, jak zrobić ketchup z cukinii, by praca poszła jak z płatka.

Dla kogo?

Dla poszukiwaczy nowych smaków! Nie lubisz jeść w kółko tego samego i wciąż wertujesz kolejne książki kucharskie oraz przeglądasz kulinarne blogi w poszukiwaniu inspiracji? Jesteśmy zatem więcej niż pewni, że ketchup z cukinii przyciągnął twoją uwagę. Całkiem słusznie!

Na jaką okazję?

Zaproponuj ten nieoczywisty dodatek do potraw swoim domownikom. Z pewnością ucieszy ich taka niespodzianka, zwłaszcza jeśli w ostatnich tygodniach wasz jadłospis był mało urozmaicony. Podawaj również wtedy, gdy spodziewasz się gości. Ketchup z cukinii to as w rękawie, którym oczarujesz nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Czy wiesz, że?

Jednym z pierwszych etapów przygotowania ketchupu jest posypanie solą cukinii z cebulą i odstawienie ich na godzinę. Wszystko po to, by pozbyć się nadmiaru wody. Nie pomijaj tego zabiegu, inaczej gotowy ketchup okaże się wodnisty.

Dla urozmaicenia:

Ketchup z cukinii jest bardzo uniwersalny. Pasuje do chrupiących przekąsek, tostów i kanapek. Dobrze komponuje się z pieczonymi i grillowanymi kiełbaskami. Jako dodatek smakować będzie zarówno wegetarianom, jak i osobom jedzącym mięso.