Rodzaje dyni – odmiany. Jakie są?

Czy zastanawialiście się kiedyś, co dobrego można przyrządzić z dyni? Otóż wiele wspaniałych rzeczy, ale trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że różne rodzaje dyni sprawdzają się w różnych przepisach. W tym artykule opowiemy Wam, jakie są rodzaje dyni oraz do czego można je zastosować. Zapraszamy!

Jakie są odmiany dyni?

Od tradycyjnych odmian, takich jak klasyczna Dynia Hokkaido, po egzotyczne Muscat czy delikatną Butternut – każda dynia kryje w sobie coś wyjątkowego. Jakie są odmiany dyni jadalnej?

  1. Dynia Hokkaido – jedna z najbardziej znanych w Polsce. Jest niewielka i okrągła, ma intensywny smak i świetnie nadaje się do zup i puree.
  2. Dynia Butternut – to długa i lekko zakrzywiona dynia. Ma niezwykle delikatny smak i sprawdzi się dobrze w pieczeniu i w gotowaniu.
  3. Dynia Muscat – jest okrągła i ma wyraźne paski, bardzo często jest w kolorze zielonym. Ma słodki, muszkatołowy smak, idealna do deserów i nadzienia do pierogów.
  4. Dynia Kabocha – okrągła z lekkim spłaszczeniem u góry, w kolorze zielonym. Ma gęsty miąższ, słodki smak, idealna do smażenia i gotowania.

Dynia i jej zastosowania

Skoro już znacie rodzaje dyni jadalnej, to pora na wymienienie zastosowań dyni w kuchni. Odmiana dyni ma znaczenie przy jej podaniu. Która odmiana dyni zwyczajnej będzie najlepsza? Hokkaido najlepiej nada się do zupy dyniowej, a butternut spisze się świetnie na wege pizzy z dynią. Koniecznie spróbujcie przygotować również puszyste placki z dynią oraz zapiekany makaron z dynią. Smacznego!