
Składniki
8 sztuk
5 litrów
1 sztuka
5 sztuk
6 sztuk
6 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
1 pęczek
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
8 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso należy pociąć na kawałki ok 10 cm, dokładnie oczyścić i umyć. Następnie przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i zacząć gotować.
Krok 2
Marchewki, pietruszki, seler, cebulę i ząbki czosnku należy obrać i dokładnie umyć. Wszystko kroimy w plasterki prócz cebuli, którą kroimy na małe cząstki i czosnku który zostawiamy w ząbkach. Natkę pietruszki drobno siekamy i wkładamy do pojemnika z przykrywką.
Krok 3
Po zagotowaniu się mięsa na powierzchni wody zaczną zbierać się brudy, tzw. szlam który należy wybierać sitkiem lub łyżką aż do czasu kiedy zostanie czysta woda.
Krok 4
Do czystego gotującego wywaru wrzucamy warzywa oprócz czosnku i natki z pietruszki oraz wszystkie przyprawy.
Krok 5
Całość należy gotować aż do czasu kiedy mięso będzie miękkie tj. kiedy nabijając widelcem swobodnie przebijemy się przez skórę i mięso. Kolejno: odcedzamy wywar i oddzielamy warzywa od mięsa . Mięso oddzielamy od kości i kroimy na małe kawałki, następnie ponownie wrzucamy do wywaru. Czosnek drobno siekamy i również wrzucamy do wywaru.
Krok 6
Ugotowane warzywa rozdzielamy do salaterek. Posiekaną natkę z pietruszki również dodajemy po dużej szczypcie do każdej miseczki , wyjmujemy mięso i również rozdzielamy do miseczek następnie zalewamy wszystko wywarem. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 7
Ostudzoną galaretę wstawiamy do lodówki. Kiedy stężeje zbieramy z galaretki nagromadzony tłuszcz i wysuwamy delikatnie na talerze. Gotowe nóżki dekorujemy gałązkami natki pietruszki i podajemy z cząstkami cytryny lub octem wedle gustu.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej