NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ

Autor: robertkowal1

ratingratingratingratingrating

2

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

5 litrów

1 sztuka

5 sztuk

6 sztuk

6 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso należy pociąć na kawałki ok 10 cm, dokładnie oczyścić i umyć. Następnie przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i zacząć gotować.

Krok 2

Marchewki, pietruszki, seler, cebulę i ząbki czosnku należy obrać i dokładnie umyć. Wszystko kroimy w plasterki prócz cebuli, którą kroimy na małe cząstki i czosnku który zostawiamy w ząbkach. Natkę pietruszki drobno siekamy i wkładamy do pojemnika z przykrywką.

Krok 3

Po zagotowaniu się mięsa na powierzchni wody zaczną zbierać się brudy, tzw. szlam który należy wybierać sitkiem lub łyżką aż do czasu kiedy zostanie czysta woda.

Krok 4

Do czystego gotującego wywaru wrzucamy warzywa oprócz czosnku i natki z pietruszki oraz wszystkie przyprawy.

Krok 5

Całość należy gotować aż do czasu kiedy mięso będzie miękkie tj. kiedy nabijając widelcem swobodnie przebijemy się przez skórę i mięso. Kolejno: odcedzamy wywar i oddzielamy warzywa od mięsa . Mięso oddzielamy od kości i kroimy na małe kawałki, następnie ponownie wrzucamy do wywaru. Czosnek drobno siekamy i również wrzucamy do wywaru.

Krok 6

Ugotowane warzywa rozdzielamy do salaterek. Posiekaną natkę z pietruszki również dodajemy po dużej szczypcie do każdej miseczki , wyjmujemy mięso i również rozdzielamy do miseczek następnie zalewamy wszystko wywarem. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Krok 7

Ostudzoną galaretę wstawiamy do lodówki. Kiedy stężeje zbieramy z galaretki nagromadzony tłuszcz i wysuwamy delikatnie na talerze. Gotowe nóżki dekorujemy gałązkami natki pietruszki i podajemy z cząstkami cytryny lub octem wedle gustu.

robertkowal1

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pomidory z mozzarellą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej