NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ

Autor: robertkowal1

ratingratingratingratingrating

2

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

8 sztuk

5 sztuk

2 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

8 sztuk

6 sztuk

6 sztuk

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

5 litrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso należy pociąć na kawałki ok 10 cm, dokładnie oczyścić i umyć. Następnie przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i zacząć gotować.

Krok 2

Marchewki, pietruszki, seler, cebulę i ząbki czosnku należy obrać i dokładnie umyć. Wszystko kroimy w plasterki prócz cebuli, którą kroimy na małe cząstki i czosnku który zostawiamy w ząbkach. Natkę pietruszki drobno siekamy i wkładamy do pojemnika z przykrywką.

Krok 3

Po zagotowaniu się mięsa na powierzchni wody zaczną zbierać się brudy, tzw. szlam który należy wybierać sitkiem lub łyżką aż do czasu kiedy zostanie czysta woda.

Krok 4

Do czystego gotującego wywaru wrzucamy warzywa oprócz czosnku i natki z pietruszki oraz wszystkie przyprawy.

Krok 5

Całość należy gotować aż do czasu kiedy mięso będzie miękkie tj. kiedy nabijając widelcem swobodnie przebijemy się przez skórę i mięso. Kolejno: odcedzamy wywar i oddzielamy warzywa od mięsa . Mięso oddzielamy od kości i kroimy na małe kawałki, następnie ponownie wrzucamy do wywaru. Czosnek drobno siekamy i również wrzucamy do wywaru.

Krok 6

Ugotowane warzywa rozdzielamy do salaterek. Posiekaną natkę z pietruszki również dodajemy po dużej szczypcie do każdej miseczki , wyjmujemy mięso i również rozdzielamy do miseczek następnie zalewamy wszystko wywarem. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Krok 7

Ostudzoną galaretę wstawiamy do lodówki. Kiedy stężeje zbieramy z galaretki nagromadzony tłuszcz i wysuwamy delikatnie na talerze. Gotowe nóżki dekorujemy gałązkami natki pietruszki i podajemy z cząstkami cytryny lub octem wedle gustu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Domowe hot dogi
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej