NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ przepis – Zobacz na przepisy.pl

NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ

Autor: robertkowal1

ratingratingratingratingrating

2

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

8 sztuk

5 sztuk

2 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

8 sztuk

6 sztuk

6 sztuk

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

5 litrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso należy pociąć na kawałki ok 10 cm, dokładnie oczyścić i umyć. Następnie przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i zacząć gotować.

Krok 2

Marchewki, pietruszki, seler, cebulę i ząbki czosnku należy obrać i dokładnie umyć. Wszystko kroimy w plasterki prócz cebuli, którą kroimy na małe cząstki i czosnku który zostawiamy w ząbkach. Natkę pietruszki drobno siekamy i wkładamy do pojemnika z przykrywką.

Krok 3

Po zagotowaniu się mięsa na powierzchni wody zaczną zbierać się brudy, tzw. szlam który należy wybierać sitkiem lub łyżką aż do czasu kiedy zostanie czysta woda.

Krok 4

Do czystego gotującego wywaru wrzucamy warzywa oprócz czosnku i natki z pietruszki oraz wszystkie przyprawy.

Krok 5

Całość należy gotować aż do czasu kiedy mięso będzie miękkie tj. kiedy nabijając widelcem swobodnie przebijemy się przez skórę i mięso. Kolejno: odcedzamy wywar i oddzielamy warzywa od mięsa . Mięso oddzielamy od kości i kroimy na małe kawałki, następnie ponownie wrzucamy do wywaru. Czosnek drobno siekamy i również wrzucamy do wywaru.

Krok 6

Ugotowane warzywa rozdzielamy do salaterek. Posiekaną natkę z pietruszki również dodajemy po dużej szczypcie do każdej miseczki , wyjmujemy mięso i również rozdzielamy do miseczek następnie zalewamy wszystko wywarem. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Krok 7

Ostudzoną galaretę wstawiamy do lodówki. Kiedy stężeje zbieramy z galaretki nagromadzony tłuszcz i wysuwamy delikatnie na talerze. Gotowe nóżki dekorujemy gałązkami natki pietruszki i podajemy z cząstkami cytryny lub octem wedle gustu.

robertkowal1

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej