NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ

Autor: robertkowal1

ratingratingratingratingrating

2

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

5 litrów

1 sztuka

5 sztuk

6 sztuk

6 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso należy pociąć na kawałki ok 10 cm, dokładnie oczyścić i umyć. Następnie przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i zacząć gotować.

Krok 2

Marchewki, pietruszki, seler, cebulę i ząbki czosnku należy obrać i dokładnie umyć. Wszystko kroimy w plasterki prócz cebuli, którą kroimy na małe cząstki i czosnku który zostawiamy w ząbkach. Natkę pietruszki drobno siekamy i wkładamy do pojemnika z przykrywką.

Krok 3

Po zagotowaniu się mięsa na powierzchni wody zaczną zbierać się brudy, tzw. szlam który należy wybierać sitkiem lub łyżką aż do czasu kiedy zostanie czysta woda.

Krok 4

Do czystego gotującego wywaru wrzucamy warzywa oprócz czosnku i natki z pietruszki oraz wszystkie przyprawy.

Krok 5

Całość należy gotować aż do czasu kiedy mięso będzie miękkie tj. kiedy nabijając widelcem swobodnie przebijemy się przez skórę i mięso. Kolejno: odcedzamy wywar i oddzielamy warzywa od mięsa . Mięso oddzielamy od kości i kroimy na małe kawałki, następnie ponownie wrzucamy do wywaru. Czosnek drobno siekamy i również wrzucamy do wywaru.

Krok 6

Ugotowane warzywa rozdzielamy do salaterek. Posiekaną natkę z pietruszki również dodajemy po dużej szczypcie do każdej miseczki , wyjmujemy mięso i również rozdzielamy do miseczek następnie zalewamy wszystko wywarem. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Krok 7

Ostudzoną galaretę wstawiamy do lodówki. Kiedy stężeje zbieramy z galaretki nagromadzony tłuszcz i wysuwamy delikatnie na talerze. Gotowe nóżki dekorujemy gałązkami natki pietruszki i podajemy z cząstkami cytryny lub octem wedle gustu.

robertkowal1

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • NÓŻKI – ZWANE GALARETĄ - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej