Sałatka ze szpinaku, rzodkiewek i pomidorów z oliwą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ze szpinakiem

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 pęczek

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście szpinaku umyć osuszyć. Pomidora i rzodkiewki pokroić w kostkę. Wymieszać ze szpinakiem.

Krok 2

W kubeczku wymieszać olej, wodę i sos sałatkowy. Wlać do sałatki, wymieszać.

bernika bernika

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ze szpinakiemSałatka ze szpinakiem

Okres wakacyjny kusi świeżymi, pachnącymi i kolorowymi warzywami. Wśród nich z pewnością znajdziesz młode liście szpinaku, pęczki rzodkiewki oraz dojrzałe pomidory. To doskonałe składniki na letnią i orzeźwiająca sałatkę bez dodatku jogurtu lub śmietany. Wystarczy jedynie umyć, obrać i pokroić wspomniane warzywa. Aby szpinak był chrupiący i dłużej zachował swoją świeżość, powinien najpierw dokładnie wyschnąć – dzięki temu unikniesz też nadmiaru wody, która mogłaby się pojawić w daniu. Rzodkiewkę pokrój według własnej fantazji w kostkę lub w półksiężyce, natomiast pomidory najlepiej sprawdzą się skrojone w grubszą kostkę. Całość wystarczy jedynie wzbogacić o smak oliwy z oliwek oraz kompozycję ulubionych przypraw, np. bazylii i ostrej lub słodkiej papryki. Do tego doskonale pasować też będzie koperkowo-ziołowy sos sałatkowy. I już gotowe! Sprawdź koniecznie nasz przepis. To sezonowa przekąska, która urzeknie Cię nie tylko swoją prostotą i apetycznym wyglądem, ale przede wszystkim smakiem.