
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
10 sztuk
1 sztuka
150 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię polewamy odrobiną oleju, oprószamy pieprzem, papryką i solą, a następnie wkładamy do piekarnika na 40 minut w 180 stopni
Krok 2
Pod koniec pieczenia w salaterce mieszamy sałatę, plastry ogórka, pokrojony pomidor, posiekaną cebulę i kukurydzę.
Krok 3
Całość polewamy sosem z sosu sojowego, octu, oleju i wody.
Krok 4
Dodajemy upieczoną dynię i podajemy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej