Pieczone ziemniaki z korzenną nutą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone ziemniaki z korzenną nutą

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szczypta

2 szczypty

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

Krok 2

Kostkę ziemniaczaną gotujemy 5 min na parze (używając parowaru, metalowej lub bambusowej wkładki na garnek lub torebki do gotowania na parze w mikrofali).

Krok 3

Formę żaroodporną smarujemy masłem. Do formy przekładamy ziemniaki podgotowane na parze. Ziemniaki oprószamy wszystkimi przyprawami i mieszamy. Pieczemy ok 15 min w 180st z termoobiegiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone ziemniaki z korzenną nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone ziemniaki z korzenną nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone ziemniaki z korzenną nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone ziemniaki z korzenną nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone ziemniaki z korzenną nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone ziemniaki z korzenną nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone ziemniaki z korzenną nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone ziemniaki z korzenną nutą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej