Pieczone ziemniaki z korzenną nutą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone ziemniaki z korzenną nutą

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szczypta

2 szczypty

1 łyżeczka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

Krok 2

Kostkę ziemniaczaną gotujemy 5 min na parze (używając parowaru, metalowej lub bambusowej wkładki na garnek lub torebki do gotowania na parze w mikrofali).

Krok 3

Formę żaroodporną smarujemy masłem. Do formy przekładamy ziemniaki podgotowane na parze. Ziemniaki oprószamy wszystkimi przyprawami i mieszamy. Pieczemy ok 15 min w 180st z termoobiegiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone ziemniaki z korzenną nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone ziemniaki z korzenną nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone ziemniaki z korzenną nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone ziemniaki z korzenną nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone ziemniaki z korzenną nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone ziemniaki z korzenną nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone ziemniaki z korzenną nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone ziemniaki z korzenną nutą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Śniadanie na bulionie
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej