Jak zamarynować podgrzybki w occie?

Grzyby marynowane w occie to przetwory, które powinny znaleźć się w zimowych zapasach w każdym domu. Wystarczy słoiczek tego pysznego specjału, aby imieninowy lub świąteczny stół stał się obiektem zainteresowań wszystkich gości. Podpowiadamy, jak zamarynować podgrzybki w occie, aby zachwycały smakiem i aromatem. Koniecznie zostańcie z nami i przekonajcie się, że przygotowanie tego przetworu to bardzo proste zadanie. Zapraszamy!

Podgrzybki – co o nich wiemy?

Podgrzybki to popularne grzyby z rodziny borowikowatych. Zazwyczaj występują one w lasach iglastych, rzadziej możemy szukać ich w lasach liściastych. W przypadku podgrzybków najlepiej rozpocząć grzybobranie już w czerwcu, a zakończyć je w listopadzie. Ten jesienny miesiąc jest idealną okazją do zrobienia ostatnich zapasów i przygotowania pysznych przetworów na zimę. Tak się składa, że grzyby marynowane w occie są przysmakiem, który od zawsze cieszy się ogromną popularnością wśród gości. Nic w tym dziwnego, te leśne przysmaki o bogatym aromacie i intensywnym smaku są idealną zakąską. Podpowiadamy, jak zamarynować podgrzybki!

Marynowanie podgrzybków – lista składników

Jak marynować podgrzybki? Zanim zabierzecie się za kulinarne przygotowania, przejrzyjcie swoje zapasy. Bazą przetworu są oczywiście grzyby, które powinny być świeże. Przejrzyjcie leśne przysmaki i wybierzcie najlepsze, nierobaczywe egzemplarze. Musicie również dokładnie je oczyścić. Grzyby mogą być ubrudzone ziemią lub piaskiem, dlatego warto przez chwilę pomoczyć je w wodzie, aby mieć pewność, że nadają się do przetworów. Do zrobienia zalewy będziecie potrzebować: 500 ml wody, 125 ml octu, sól oraz pieprz według uznania, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę ziaren gorczycy oraz 4 liście laurowe. Składniki gotowe? Jeżeli tak, to przejdźmy do najważniejszej części i odpowiedzmy na pytanie, jak marynować grzyby podgrzybki. Zaczynamy!

Jak zamarynować podgrzybki w occie?

Już za chwilę pyszny przetwór znajdzie się w Waszej spiżarni. Przygotujcie kilka wyparzonych i oczyszczonych słoików, a później zabierzcie się za działania. Podgrzybki jak marynować? Oto nasze porady:

  1. Oczyśćcie podgrzybki i zalejcie je osoloną wodą. Gotujcie przez 10 minut, aby zmiękły.
  2. Przygotujcie zalewę z wody, octu oraz przypraw, a następnie zagotujcie ją i odstawcie na chwilę.
  3. Przełóżcie grzyby do oczyszczonych słoików i dodajcie do nich zalewę. Szczelnie zakręćcie słoiki, aby nic się z nich nie wylało.
  4. Pasteryzujcie grzyby przez 15 minut, a później schowajcie na zimę i cieszcie się ich smakiem w dowolnym momencie. Gotowe!

Nasze przepisy w Waszych kuchniach

Wiecie już, jak zamarynować podgrzybki przepis. Poznajcie kilka dodatkowych receptur na dodatki do tego wyśmienitego przetworu. Podpowiadamy, z czym najlepiej go serwować.

Na stole pełnym przetworów nie może zabraknąć tradycyjnych ogórków konserwowych. Przygotujcie je według naszego przepisu, a zbierzecie wiele pochwał od zachwyconych gości. Pycha!

Jeżeli chcecie urozmaicić zakąski, to koniecznie wypróbujcie czegoś nowego. Przed Wami znakomite ogórki curry, których aromat jest nie do podrobienia!

Chleb na zakwasie idealnie pasuje do pysznych grzybów w occie. Zapewne znacie to połączenie, ponieważ ten duet najczęściej występuje razem podczas większych uroczystości. Równie dobrą opcją będzie chleb z garnka, którym przegryziecie grzyby lub ogórki. Smacznego!