Penne ze szpinakiem w śmietanie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Penne ze szpinakiem w śmietanie

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 sztuka

100 gramów

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak włóż do garnka, dolej łyżkę wody, przykryj i gotuj na małym ogniu aż się rozmrozi. Mieszaj od czasu do czasu.

Krok 2

Do gorącego szpinaku dodaj pokruszoną kostkę czosnkową i dodaj śmietanę i wymieszaj dokładnie.

Krok 3

Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu, odcedź i dodaj do sosu szpinakowego. Wszystko dokładnie wymieszaj i od razu podawaj.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne ze szpinakiem w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne ze szpinakiem w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne ze szpinakiem w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne ze szpinakiem w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne ze szpinakiem w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne ze szpinakiem w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne ze szpinakiem w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne ze szpinakiem w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej