żelazna sałatka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

żelazna sałatka

Autor: rosita

ratingratingratingratingrating

1

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 szczypta

300 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

makaron penne gotujemy al dente i osuszamy.

Krok 2

Szpinak- oddzielamy liście od łodyżek, myjemy i osuszamy.

Krok 3

Kukurydzę odcedzamy od zalewy.

Krok 4

Oliwki odcedzamy od zalewy, kroimy na połówki.

Krok 5

Sardynki wyjmujemy z puszki. Delikatnie nacinamy cienkim nożem na brzuszkach, przepoławiamy tak, aby móc wyjąć kręgosłup, którego trzeba się pozbyć. (nigdy nie filetują sardynek...)

Krok 6

Teraz wszystkie składniki można wymieszać w dużej misce i voila!

rosita

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • żelazna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • żelazna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • żelazna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • żelazna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • żelazna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • żelazna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • żelazna sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • żelazna sałatka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka ryżowa z szynką
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej