Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem

Autor: Cmeha

ratingratingratingratingrating

1

heart
26 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

330 mililitrów

200 gramów

250 gramów

15 gramów

3 sztuki

3 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Szpinak dokładnie opłukać z wszelkiego piasku (ja dodatkowo obcinam łodygi). Drobno posiekany czosnek podsmażyć na maśle i dodać szpinak. Smażyć dopóki nie będzie całkowicie miękki, mi zajęło to ok. 10-15 minut. Następnie dodać śmietanę i wszystko zagotować. Pokruszyć ser na małe kawałki i dodać do sosu. Gdy gorgonzola się rozpuści, dodać ser żółty. Wszystko dokładnie wymieszać doprawić do smaku i podawać z makaronem i listkiem bazylii.

Cmeha

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej