Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem
łatwe
32 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
330 mililitrów
200 gramów
250 gramów
15 gramów
3 sztuki
3 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Szpinak dokładnie opłukać z wszelkiego piasku (ja dodatkowo obcinam łodygi). Drobno posiekany czosnek podsmażyć na maśle i dodać szpinak. Smażyć dopóki nie będzie całkowicie miękki, mi zajęło to ok. 10-15 minut. Następnie dodać śmietanę i wszystko zagotować. Pokruszyć ser na małe kawałki i dodać do sosu. Gdy gorgonzola się rozpuści, dodać ser żółty. Wszystko dokładnie wymieszać doprawić do smaku i podawać z makaronem i listkiem bazylii.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej