Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem

Autor: Cmeha

ratingratingratingratingrating

1

heart
26 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

330 mililitrów

200 gramów

250 gramów

15 gramów

3 sztuki

3 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Szpinak dokładnie opłukać z wszelkiego piasku (ja dodatkowo obcinam łodygi). Drobno posiekany czosnek podsmażyć na maśle i dodać szpinak. Smażyć dopóki nie będzie całkowicie miękki, mi zajęło to ok. 10-15 minut. Następnie dodać śmietanę i wszystko zagotować. Pokruszyć ser na małe kawałki i dodać do sosu. Gdy gorgonzola się rozpuści, dodać ser żółty. Wszystko dokładnie wymieszać doprawić do smaku i podawać z makaronem i listkiem bazylii.

Cmeha

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z sosem śmietanowym, gorgonzolą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej