Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

168 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

156 osób wydrukowało

Pobierz pdf

167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

2 sztuki

500 mililitrów

1 łyżeczka

2 łyżki

80 mililitrów

100 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

4 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę około 1,5 cm.

Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - Krok 1

Krok 2

Indyka oprósz tymiankiem, pieprzem i przyprawą Knorr .

Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - Krok 2

Krok 3

Mięso obtocz w mące i obsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż aż cebula zacznie się rumienić.

Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - Krok 3

Krok 4

Całość zalej 500 ml zimnej wody. Gulasz zagotuj. Zbierz powstałą pianę. Dodaj przyprawy, całość duś na wolnym ogniu około 30 minut. Dopraw kostką Rosołu z kury do smaku.

Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - Krok 4

Krok 5

Na koniec gulasz zapraw śmietaną i dodaj zielony groszek. Gotując jeszcze 2-3 minuty.

Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Anna Jakuszew

    Anna Jakuszew , 10.04.2016

    Pyszne ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gulasz z dziczyzny
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiemGulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem

Gulasz to świetna propozycja na obiad, zwłaszcza jeśli jest tak smaczny, jak ten z indyka z zielonym groszkiem. Mieszanka przypraw z suszonym tymiankiem sprawia, że mięso nabiera wyrazistego smaku, któremu łagodności dodaje z kolei sos śmietanowy. Ma kremową konsystencję i jest słodkawy ze względu na dodatek groszku. Duszone w nim mięso indycze jest delikatne i soczyste. Do gulaszu pasować będą zarówno kasza, ryż, jak i różnego rodzaju makarony. Smaczne połączenie stworzą też kluski śląskie albo kopytka. Jako dodatki sprawdzą w takim zestawieniu warzywa serwowane na ciepło: duszona marchewka, zasmażane buraczki czy młoda kapusta. Jeśli wolisz surówki, do tej potrawy polecamy tę z białej kapusty, cebuli i marchewki z jogurtowo-majonezowym sosem. Danie najlepiej podawać od razu podzielone na porcje na talerzach, jeśli jednak chcesz poczęstować nim gości podczas uroczystego obiadu, możesz ustawić je na stole w głębszym naczyniu przypominającym kociołek – najlepiej z pokrywką, by danie szybko się nie wystudziło. Gotowy gulasz posyp natką pietruszki lub młodym koperkiem. Jeśli masz ochotę na aromatyczne danie z indyka, wypróbuj nasz przepis!