Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem
łatwe
217 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 łyżka
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
2 sztuki
500 mililitrów
1 łyżeczka
2 łyżki
80 mililitrów
100 mililitrów
2 sztuki
2 sztuki
4 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę około 1,5 cm.

Krok 2
Indyka oprósz tymiankiem, pieprzem i przyprawą Knorr .

Krok 3
Mięso obtocz w mące i obsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż aż cebula zacznie się rumienić.

Krok 4
Całość zalej 500 ml zimnej wody. Gulasz zagotuj. Zbierz powstałą pianę. Dodaj przyprawy, całość duś na wolnym ogniu około 30 minut. Dopraw kostką Rosołu z kury do smaku.

Krok 5
Na koniec gulasz zapraw śmietaną i dodaj zielony groszek. Gotując jeszcze 2-3 minuty.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem
Gulasz z indyka w sosie śmietanowym to świetna propozycja na rodzinny obiad. Mieszanka przypraw z suszonym tymiankiem sprawia, że mięso z indyka nabiera wyrazistego smaku, któremu łagodności dodaje z kolei sos śmietanowy. Ma kremową konsystencję i jest słodkawy ze względu na obecność groszku. Duszone w nim mięso indycze jest delikatne i soczyste. Indyk z warzywami w sosie śmietanowym czeka na degustację!
Dla kogo? Lubisz i często podajesz mięso z kurczaka, ale masz ochotę na pewną odmianę? Wybierz przepis na gulasz z indyka w sosie śmietanowym, którego aromat będzie zapowiedzią niezwykle udanego posiłku.
Na jaką okazję? Potrawkę z indyka w sosie śmietanowym najlepiej podawać od razu podzieloną na porcje na talerzach. Jeśli jednak chcesz poczęstować nim gości podczas uroczystego obiadu, możesz ustawić ją na stole w głębszym naczyniu przypominającym kociołek – najlepiej z pokrywką, by danie z indyka w sosie śmietanowym szybko się nie wystudziło.
Czy wiesz, że? Nasz przepis na gulasz z indyka z groszkiem zakłada użycie mrożonego warzywa. Wersja konserwowa również będzie odpowiednia. Do indyka w sosie kolorowe ziarenka dodaj na samym końcu, tuż przed podaniem.
Dla urozmaicenia: Do gulaszu z indyka w sosie śmietanowym pasować będą zarówno kasza, ryż, jak i różnego rodzaju makarony. Smaczne połączenie stworzą też kluski śląskie albo kopytka. Jako dodatki sprawdzą w takim zestawieniu warzywa serwowane na ciepło: duszona marchewka, zasmażane buraczki czy młoda kapusta. Jeśli wolisz surówki, do tej potrawy polecamy tę z białej kapusty, cebuli i marchewki z jogurtowo-majonezowym sosem. Gotowy gulasz z indyka z groszkiem posyp natką pietruszki lub młodym koperkiem. Jeśli masz ochotę na aromatyczne danie z indyka, wypróbuj nasz przepis na potrawkę z indyka w sosie śmietanowym!