Gulasz z indyka w sosie śmietanowym - potrawka | Przepisy.pl pixel

Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

208 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

185 osób wydrukowało

Pobierz pdf

215 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

2 sztuki

500 mililitrów

1 łyżeczka

2 łyżki

80 mililitrów

100 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

4 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę około 1,5 cm.

Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - Krok 1

Krok 2

Indyka oprósz tymiankiem, pieprzem i przyprawą Knorr .

Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - Krok 2

Krok 3

Mięso obtocz w mące i obsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż aż cebula zacznie się rumienić.

Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - Krok 3

Krok 4

Całość zalej 500 ml zimnej wody. Gulasz zagotuj. Zbierz powstałą pianę. Dodaj przyprawy, całość duś na wolnym ogniu około 30 minut. Dopraw kostką Rosołu z kury do smaku.

Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - Krok 4

Krok 5

Na koniec gulasz zapraw śmietaną i dodaj zielony groszek. Gotując jeszcze 2-3 minuty.

Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Anna Jakuszew

    Anna Jakuszew , 10.04.2016

    Pyszne ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiemGulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem

Gulasz z indyka w sosie śmietanowym to świetna propozycja na rodzinny obiad. Mieszanka przypraw z suszonym tymiankiem sprawia, że mięso z indyka nabiera wyrazistego smaku, któremu łagodności dodaje z kolei sos śmietanowy. Ma kremową konsystencję i jest słodkawy ze względu na obecność groszku. Duszone w nim mięso indycze jest delikatne i soczyste. Indyk z warzywami w sosie śmietanowym czeka na degustację!

Dla kogo? Lubisz i często podajesz mięso z kurczaka, ale masz ochotę na pewną odmianę? Wybierz przepis na gulasz z indyka w sosie śmietanowym, którego aromat będzie zapowiedzią niezwykle udanego posiłku.

Na jaką okazję? Potrawkę z indyka w sosie śmietanowym najlepiej podawać od razu podzieloną na porcje na talerzach. Jeśli jednak chcesz poczęstować nim gości podczas uroczystego obiadu, możesz ustawić ją na stole w głębszym naczyniu przypominającym kociołek – najlepiej z pokrywką, by danie z indyka w sosie śmietanowym szybko się nie wystudziło.

Czy wiesz, że? Nasz przepis na gulasz z indyka z groszkiem zakłada użycie mrożonego warzywa. Wersja konserwowa również będzie odpowiednia. Do indyka w sosie kolorowe ziarenka dodaj na samym końcu, tuż przed podaniem.

Dla urozmaicenia: Do gulaszu z indyka w sosie śmietanowym pasować będą zarówno kasza, ryż, jak i różnego rodzaju makarony. Smaczne połączenie stworzą też kluski śląskie albo kopytka. Jako dodatki sprawdzą w takim zestawieniu warzywa serwowane na ciepło: duszona marchewka, zasmażane buraczki czy młoda kapusta. Jeśli wolisz surówki, do tej potrawy polecamy tę z białej kapusty, cebuli i marchewki z jogurtowo-majonezowym sosem. Gotowy gulasz z indyka z groszkiem posyp natką pietruszki lub młodym koperkiem. Jeśli masz ochotę na aromatyczne danie z indyka, wypróbuj nasz przepis na potrawkę z indyka w sosie śmietanowym!