Gulasz z indyka w sosie śmietanowym - potrawka | Przepisy.pl pixel

Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

heart
208 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

188 osób wydrukowało

Pobierz pdf

217 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

2 sztuki

500 mililitrów

1 łyżeczka

2 łyżki

80 mililitrów

100 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

4 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę około 1,5 cm.

Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - Krok 1

Krok 2

Indyka oprósz tymiankiem, pieprzem i przyprawą Knorr .

Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - Krok 2

Krok 3

Mięso obtocz w mące i obsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż aż cebula zacznie się rumienić.

Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - Krok 3

Krok 4

Całość zalej 500 ml zimnej wody. Gulasz zagotuj. Zbierz powstałą pianę. Dodaj przyprawy, całość duś na wolnym ogniu około 30 minut. Dopraw kostką Rosołu z kury do smaku.

Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - Krok 4

Krok 5

Na koniec gulasz zapraw śmietaną i dodaj zielony groszek. Gotując jeszcze 2-3 minuty.

Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Anna Jakuszew

    Anna Jakuszew , 10.04.2016

    Pyszne ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiemGulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem

Gulasz z indyka w sosie śmietanowym to świetna propozycja na rodzinny obiad. Mieszanka przypraw z suszonym tymiankiem sprawia, że mięso z indyka nabiera wyrazistego smaku, któremu łagodności dodaje z kolei sos śmietanowy. Ma kremową konsystencję i jest słodkawy ze względu na obecność groszku. Duszone w nim mięso indycze jest delikatne i soczyste. Indyk z warzywami w sosie śmietanowym czeka na degustację!

Dla kogo? Lubisz i często podajesz mięso z kurczaka, ale masz ochotę na pewną odmianę? Wybierz przepis na gulasz z indyka w sosie śmietanowym, którego aromat będzie zapowiedzią niezwykle udanego posiłku.

Na jaką okazję? Potrawkę z indyka w sosie śmietanowym najlepiej podawać od razu podzieloną na porcje na talerzach. Jeśli jednak chcesz poczęstować nim gości podczas uroczystego obiadu, możesz ustawić ją na stole w głębszym naczyniu przypominającym kociołek – najlepiej z pokrywką, by danie z indyka w sosie śmietanowym szybko się nie wystudziło.

Czy wiesz, że? Nasz przepis na gulasz z indyka z groszkiem zakłada użycie mrożonego warzywa. Wersja konserwowa również będzie odpowiednia. Do indyka w sosie kolorowe ziarenka dodaj na samym końcu, tuż przed podaniem.

Dla urozmaicenia: Do gulaszu z indyka w sosie śmietanowym pasować będą zarówno kasza, ryż, jak i różnego rodzaju makarony. Smaczne połączenie stworzą też kluski śląskie albo kopytka. Jako dodatki sprawdzą w takim zestawieniu warzywa serwowane na ciepło: duszona marchewka, zasmażane buraczki czy młoda kapusta. Jeśli wolisz surówki, do tej potrawy polecamy tę z białej kapusty, cebuli i marchewki z jogurtowo-majonezowym sosem. Gotowy gulasz z indyka z groszkiem posyp natką pietruszki lub młodym koperkiem. Jeśli masz ochotę na aromatyczne danie z indyka, wypróbuj nasz przepis na potrawkę z indyka w sosie śmietanowym!