Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

153 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

153 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

162 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

200 gramów

2 sztuki

500 mililitrów

2 łyżki

80 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę około 1,5 cm.

Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - Krok 1

Krok 2

Indyka oprósz tymiankiem, pieprzem i przyprawą Knorr .

Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - Krok 2

Krok 3

Mięso obtocz w mące i obsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż aż cebula zacznie się rumienić.

Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - Krok 3

Krok 4

Całość zalej 500 ml zimnej wody. Gulasz zagotuj. Zbierz powstałą pianę. Dodaj przyprawy, całość duś na wolnym ogniu około 30 minut. Dopraw kostką Rosołu z kury do smaku.

Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - Krok 4

Krok 5

Na koniec gulasz zapraw śmietaną i dodaj zielony groszek. Gotując jeszcze 2-3 minuty.

Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Anna Jakuszew

    Anna Jakuszew

    Pyszne ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiemGulasz z indyka w sosie śmietanowym z zielonym groszkiem

Gulasz to świetna propozycja na obiad, zwłaszcza jeśli jest tak smaczny, jak ten z indyka z zielonym groszkiem. Mieszanka przypraw z suszonym tymiankiem sprawia, że mięso nabiera wyrazistego smaku, któremu łagodności dodaje z kolei sos śmietanowy. Ma kremową konsystencję i jest słodkawy ze względu na dodatek groszku. Duszone w nim mięso indycze jest delikatne i soczyste. Do gulaszu pasować będą zarówno kasza, ryż, jak i różnego rodzaju makarony. Smaczne połączenie stworzą też kluski śląskie albo kopytka. Jako dodatki sprawdzą w takim zestawieniu warzywa serwowane na ciepło: duszona marchewka, zasmażane buraczki czy młoda kapusta. Jeśli wolisz surówki, do tej potrawy polecamy tę z białej kapusty, cebuli i marchewki z jogurtowo-majonezowym sosem. Danie najlepiej podawać od razu podzielone na porcje na talerzach, jeśli jednak chcesz poczęstować nim gości podczas uroczystego obiadu, możesz ustawić je na stole w głębszym naczyniu przypominającym kociołek – najlepiej z pokrywką, by danie szybko się nie wystudziło. Gotowy gulasz posyp natką pietruszki lub młodym koperkiem. Jeśli masz ochotę na aromatyczne danie z indyka, wypróbuj nasz przepis!