
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
50 gramów
1 szczypta
5 łyżek
1
2 łyżki
1 sztuka
4 sztuki
1 łyżka
100 gramów
240 gramów
1 sztuka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozmroź szpinak i pokrój go na kawałki. Odcedź i opłucz fasolę, grzyby zalej wrzącą wodą i odstaw na 15 min, obierz i drobno posiekaj czosnek i cebule a następnie podsmaż na oliwie. Do cebuli i czosnku wlej 1 litr wody, dodaj odcedzone grzyby, fasolę i bulionetkę.
Krok 2
Gotuj 30 min na wolnym ogniu. Następnie zmiksuj na gładki krem dopraw ewentualnie do smaku. Pokrojony w kostkę chleb namocz 5 min w mleku, dodaj żółtko, serek i odciśnięty szpinak, wymieszaj i dopraw.
Krok 3
W międzyczasie w osobnym garnku zagotuj wodę. Wrzucaj na wrzątek uformowane łyżką kluseczki. Gotuj 2-3 minuty, wyciągaj łyżką cedzakową. Gotowy krem podawaj z kluseczkami.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej


































