
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
50 gramów
1 szczypta
5 łyżek
1
2 łyżki
1 sztuka
4 sztuki
1 łyżka
100 gramów
240 gramów
1 sztuka
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozmroź szpinak i pokrój go na kawałki. Odcedź i opłucz fasolę, grzyby zalej wrzącą wodą i odstaw na 15 min, obierz i drobno posiekaj czosnek i cebule a następnie podsmaż na oliwie. Do cebuli i czosnku wlej 1 litr wody, dodaj odcedzone grzyby, fasolę i bulionetkę.
Krok 2
Gotuj 30 min na wolnym ogniu. Następnie zmiksuj na gładki krem dopraw ewentualnie do smaku. Pokrojony w kostkę chleb namocz 5 min w mleku, dodaj żółtko, serek i odciśnięty szpinak, wymieszaj i dopraw.
Krok 3
W międzyczasie w osobnym garnku zagotuj wodę. Wrzucaj na wrzątek uformowane łyżką kluseczki. Gotuj 2-3 minuty, wyciągaj łyżką cedzakową. Gotowy krem podawaj z kluseczkami.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej