Fasolowa zupa-krem z kluseczkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fasolowa zupa-krem z kluseczkami

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

50 gramów

1 szczypta

5 łyżek

1

2 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżka

100 gramów

240 gramów

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmroź szpinak i pokrój go na kawałki. Odcedź i opłucz fasolę, grzyby zalej wrzącą wodą i odstaw na 15 min, obierz i drobno posiekaj czosnek i cebule a następnie podsmaż na oliwie. Do cebuli i czosnku wlej 1 litr wody, dodaj odcedzone grzyby, fasolę i bulionetkę.

Krok 2

Gotuj 30 min na wolnym ogniu. Następnie zmiksuj na gładki krem dopraw ewentualnie do smaku. Pokrojony w kostkę chleb namocz 5 min w mleku, dodaj żółtko, serek i odciśnięty szpinak, wymieszaj i dopraw.

Krok 3

W międzyczasie w osobnym garnku zagotuj wodę. Wrzucaj na wrzątek uformowane łyżką kluseczki. Gotuj 2-3 minuty, wyciągaj łyżką cedzakową. Gotowy krem podawaj z kluseczkami.

garlic

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolowa zupa-krem z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolowa zupa-krem z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolowa zupa-krem z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolowa zupa-krem z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolowa zupa-krem z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolowa zupa-krem z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolowa zupa-krem z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasolowa zupa-krem z kluseczkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej