Polędwica w kapuście z sosem pieczarkowo-śmietanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwica w kapuście z sosem pieczarkowo-śmietanowym

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1

1

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

2

100 gramów

6 sztuk

null

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście umyj i pozbaw grubych nerwów, zblanszuj. Przelej zimną wodą i osusz.

Krok 2

Mięso umyj i oprósz Delikatem Knorr i tymiankiem, następnie mąką. Obsmaż z każdej strony na rozgrzanej oliwie, następnie zawiń w plastry szynki.

Krok 3

Ułóż po 3 liście kapusty tak, aby nachodziły na siebie, posyp je parmezanem a następnie połóż na nich zwinięte w szynkę mięso. Zawiń i obwiąż nitką, tak aby powstały dwie "roladki". Piecz ok. 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przykryte folia aluminiową.

Krok 4

Pieczarki umyj i posiekaj w plastry, cebulę pokrój w kostkę. Przesmaż razem na maśle.

Krok 6

Upieczone mięso pokrój w plastry i polej sosem pieczarkowym.

Krok 5

Sos grzybowy Knorr przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, pod koniec gotowania dodaj przesmażone pieczarki z cebulą i śmietanę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica w kapuście z sosem pieczarkowo-śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica w kapuście z sosem pieczarkowo-śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica w kapuście z sosem pieczarkowo-śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica w kapuście z sosem pieczarkowo-śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica w kapuście z sosem pieczarkowo-śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica w kapuście z sosem pieczarkowo-śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica w kapuście z sosem pieczarkowo-śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica w kapuście z sosem pieczarkowo-śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka Królewska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej