Bułeczki mleczne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bułeczki mleczne

Autor: Roxana Pol

ratingratingratingratingrating

3

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

200 mililitrów

1 łyżka

0.5 łyżki

75 gramów

1 sztuka

1 garść

7 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Następnie dodać sól i 1,5 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 1 h w ciepłym miejscu pod przykryciem

Krok 2

Do zaczynu dodać resztę mąki, masło, jajko i wyrobić. Odstawić do lodówki na noc.

Krok 3

Następnie cisto odgazować i podzielić na 12 szt. formując bułeczki. Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym białkę lub mlekiem i posypać sezamem. Odstawić na 1 h.

Krok 4

Piec 25 min w 200 st. C. Smacznego! :)

Roxana Pol

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki mleczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki mleczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki mleczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki mleczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki mleczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki mleczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki mleczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bułeczki mleczne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej