Składniki
2 szklanki
200 mililitrów
1 łyżka
0.5 łyżki
75 gramów
1 sztuka
1 garść
7 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Następnie dodać sól i 1,5 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 1 h w ciepłym miejscu pod przykryciem
Krok 2
Do zaczynu dodać resztę mąki, masło, jajko i wyrobić. Odstawić do lodówki na noc.
Krok 3
Następnie cisto odgazować i podzielić na 12 szt. formując bułeczki. Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym białkę lub mlekiem i posypać sezamem. Odstawić na 1 h.
Krok 4
Piec 25 min w 200 st. C. Smacznego! :)
Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej