Bułeczki mleczne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bułeczki mleczne

Autor: Roxana Pol

ratingratingratingratingrating

3

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

200 mililitrów

1 łyżka

0.5 łyżki

75 gramów

1 sztuka

1 garść

7 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Następnie dodać sól i 1,5 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 1 h w ciepłym miejscu pod przykryciem

Krok 2

Do zaczynu dodać resztę mąki, masło, jajko i wyrobić. Odstawić do lodówki na noc.

Krok 3

Następnie cisto odgazować i podzielić na 12 szt. formując bułeczki. Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym białkę lub mlekiem i posypać sezamem. Odstawić na 1 h.

Krok 4

Piec 25 min w 200 st. C. Smacznego! :)

Roxana Pol

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki mleczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki mleczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki mleczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki mleczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki mleczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki mleczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki mleczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bułeczki mleczne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Wytrawne gofry
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej