Bułeczki mleczne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bułeczki mleczne

Autor: Roxana Pol

ratingratingratingratingrating

2

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

200 mililitrów

1 łyżka

0.5 łyżki

75 gramów

1 sztuka

1 garść

7 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Następnie dodać sól i 1,5 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 1 h w ciepłym miejscu pod przykryciem

Krok 2

Do zaczynu dodać resztę mąki, masło, jajko i wyrobić. Odstawić do lodówki na noc.

Krok 3

Następnie cisto odgazować i podzielić na 12 szt. formując bułeczki. Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym białkę lub mlekiem i posypać sezamem. Odstawić na 1 h.

Krok 4

Piec 25 min w 200 st. C. Smacznego! :)

Roxana Pol

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki mleczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki mleczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki mleczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki mleczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki mleczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki mleczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki mleczne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bułeczki mleczne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej