
Składniki
2 szklanki
200 mililitrów
1 łyżka
0.5 łyżki
75 gramów
1 sztuka
1 garść
7 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Następnie dodać sól i 1,5 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 1 h w ciepłym miejscu pod przykryciem
Krok 2
Do zaczynu dodać resztę mąki, masło, jajko i wyrobić. Odstawić do lodówki na noc.
Krok 3
Następnie cisto odgazować i podzielić na 12 szt. formując bułeczki. Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym białkę lub mlekiem i posypać sezamem. Odstawić na 1 h.
Krok 4
Piec 25 min w 200 st. C. Smacznego! :)

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej