Przepisy na Jarmuż | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Jarmuż

21 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - JarmużJarmuż

Jarmuż można potraktować jako roślinę ozdobną w przydomowych ogródkach, lecz naszym zdaniem dużo lepiej prezentuje się w kuchni. I to nie tylko jako dekoracja sałatek i półmisków z wędlinami czy kiszonkami. Zielone warzywo charakteryzuje się długimi i pomarszczonymi liśćmi, które zachowują chrupkość nawet po obróbce termicznej. Nieprawdopodobne? A jednak! Sprawdźcie, czym jeszcze zaskoczy Was jarmuż.

Dla kogo?

Stęskniliście się za świeżą zieleniną? Niełatwo o nią jesienią i zimą. Tym bardziej warto wprowadzić jarmuż do jadłospisów. Najlepiej smakuje zebrany tuż po pierwszych przymrozkach. Niska temperatura ma zbawienny wpływ na jego walory, eliminując specyficzny, goryczkowy posmak. Kiedy skończy się lato, warto pamiętać, że nie jesteście skazani wyłącznie na mrożone lub marynowane warzywa.

Na jaką okazję?

Na widok pesto z jarmużu każdy krzyknie „zielono mi”! Smakuje tak samo dobrze na porannych kanapkach i na imprezowych tartinkach. Jarmuż można jeść na surowo, więc świat sałatek stoi przed Wami otworem. Szykuje się intensywny dzień ze zdecydowanie zbyt krótkimi przerwami na posiłek? Koktajl z jarmużem w roli głównej można jeść nawet w biegu. Szczelny bidon wystarczy, by mieć go zawsze przy sobie. Łatwo będzie wyrobić nawyk samodzielnego przygotowywania przekąsek do pracy, na uczelnię czy wycieczkę.

Czy wiesz, że?

Jarmuż to odmiana kapusty. Jest spokrewniony także z kalafiorem, brokułem i brukselką. Mimo że najczęściej spotyka się liście w ciemnym odcieniu zieleni, można trafić również na rośliny o niebieskawym, fioletowym oraz brązowym zabarwieniu.

Dla urozmaicenia:

Jarmuż jest popularny w różnych zakątkach Europy. Bardzo dobrze wypada w typowo śródziemnomorskich kompozycjach. Pasuje do zup z hiszpańską kiełbasą chorizo i różnorodnych wariacji na temat włoskich risotto oraz frittaty. Nic nie stoi na przeszkodzie, by włączyć go do przepisu na słynną sałatkę grecką.