Przepisy na Jarmuż
21 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Jarmuż
Jarmuż można potraktować jako roślinę ozdobną w przydomowych ogródkach, lecz naszym zdaniem dużo lepiej prezentuje się w kuchni. I to nie tylko jako dekoracja sałatek i półmisków z wędlinami czy kiszonkami. Zielone warzywo charakteryzuje się długimi i pomarszczonymi liśćmi, które zachowują chrupkość nawet po obróbce termicznej. Nieprawdopodobne? A jednak! Sprawdźcie, czym jeszcze zaskoczy Was jarmuż.
Dla kogo?
Stęskniliście się za świeżą zieleniną? Niełatwo o nią jesienią i zimą. Tym bardziej warto wprowadzić jarmuż do jadłospisów. Najlepiej smakuje zebrany tuż po pierwszych przymrozkach. Niska temperatura ma zbawienny wpływ na jego walory, eliminując specyficzny, goryczkowy posmak. Kiedy skończy się lato, warto pamiętać, że nie jesteście skazani wyłącznie na mrożone lub marynowane warzywa.
Na jaką okazję?
Na widok pesto z jarmużu każdy krzyknie „zielono mi”! Smakuje tak samo dobrze na porannych kanapkach i na imprezowych tartinkach. Jarmuż można jeść na surowo, więc świat sałatek stoi przed Wami otworem. Szykuje się intensywny dzień ze zdecydowanie zbyt krótkimi przerwami na posiłek? Koktajl z jarmużem w roli głównej można jeść nawet w biegu. Szczelny bidon wystarczy, by mieć go zawsze przy sobie. Łatwo będzie wyrobić nawyk samodzielnego przygotowywania przekąsek do pracy, na uczelnię czy wycieczkę.
Czy wiesz, że?
Jarmuż to odmiana kapusty. Jest spokrewniony także z kalafiorem, brokułem i brukselką. Mimo że najczęściej spotyka się liście w ciemnym odcieniu zieleni, można trafić również na rośliny o niebieskawym, fioletowym oraz brązowym zabarwieniu.
Dla urozmaicenia:
Jarmuż jest popularny w różnych zakątkach Europy. Bardzo dobrze wypada w typowo śródziemnomorskich kompozycjach. Pasuje do zup z hiszpańską kiełbasą chorizo i różnorodnych wariacji na temat włoskich risotto oraz frittaty. Nic nie stoi na przeszkodzie, by włączyć go do przepisu na słynną sałatkę grecką.