Pasta z białej fasoli na kanapki - z puszki | Przepisy.pl pixel

Pasta z białej fasoli

z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
93 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

60 gramów

2 sztuki

2 sztuki

0.5 pęczka

1 szklanka

2 łyżki

40 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę.

Pasta z białej fasoli - Krok 1

Krok 2

W rondlu rozgrzej oliwę i smaż cebulę oraz czosnek, aż nabiorą rumianego koloru.

Pasta z białej fasoli - Krok 2

Krok 3

Dodaj odcedzoną fasolkę z puszki i smaż jeszcze przez kilka minut.

Pasta z białej fasoli - Krok 3

Krok 4

Wlej wodę i śmietanę. Dodaj kostkę rosołową wołową Knorr i całość dokładnie wymieszaj. Gotuj 5 minut.

Pasta z białej fasoli - Krok 4

Krok 5

Fasolkę zmiksuj na pastę.

Pasta z białej fasoli - Krok 5

Krok 6

Boczek pokrój w drobną kostkę i wytop na osobnej patelni, aż powstaną chrupiące skwarki. Pastę z fasoli podawaj w małych miseczkach posypaną skwarkami i posiekaną natką pietruszki. Doskonale smakuje jako dodatek do mięs i warzyw.

Pasta z białej fasoli - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasta z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pasta warzywna z buraków
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta z białej fasoliPasta z białej fasoli

Pasta z białej fasoli z boczkiem to świetny dodatek do mięs i warzyw. Możesz zaserwować ją np. z miksem świeżych warzyw pokrojonych w słupki, pieczonym schabem bądź podpiekaną piersią z kurczaka. Doskonale sprawdzi się również jako smarowidło do chrupiącego pieczywa. Jak ją przygotować? Przyrządź ją na bazie podsmażonej białej cebuli oraz czosnku. Dodaj do tego białą fasolę – z puszki lub ugotowaną. Doskonale skomponuje się ona ze śmietaną oraz esencją do duszonych warzyw. Aby pasta zyskała kremową konsystencję, całość po zagotowaniu zmiksuj. Oddzielnie przyrządź boczek: wystarczy, że pokroisz go w niewielką kostkę i wytopisz na patelni. Powstałe chrupiące skwarki dołóż do gotowej pasty. Podawaj ją po ostudzeniu i oprósz drobno posiekaną natką pietruszki, opcjonalnie doprawiając pieprzem. Ten podstawowy przepis możesz w łatwy sposób urozmaicić, np. sięgając po czerwoną fasolę, która ożywi wygląd całości, lub słodką marchewkę – przełamującą wyrazisty smak cebuli i czosnku. Z czym zaserwujesz pastę z białej fasoli z boczkiem?