Składniki
1 opakowanie
60 gramów
2 sztuki
2 sztuki
0.5 pęczka
1 szklanka
2 łyżki
40 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
W rondlu rozgrzej oliwę i smaż cebulę oraz czosnek, aż nabiorą rumianego koloru.
Krok 3
Dodaj odcedzoną fasolkę z puszki i smaż jeszcze przez kilka minut.
Krok 4
Wlej wodę i śmietanę. Dodaj Bulion na wędzonym boczku Knorr i całość dokładnie wymieszaj. Gotuj 5 minut.
Krok 5
Fasolkę zmiksuj na pastę.
Krok 6
Boczek pokrój w drobną kostkę i wytop na osobnej patelni, aż powstaną chrupiące skwarki. Pastę z fasoli podawaj w małych miseczkach posypaną skwarkami i posiekaną natką pietruszki. Doskonale smakuje jako dodatek do mięs i warzyw.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasta z białej fasoli
Pasta z białej fasoli z boczkiem to świetny dodatek do mięs i warzyw. Możesz zaserwować ją np. z miksem świeżych warzyw pokrojonych w słupki, pieczonym schabem bądź podpiekaną piersią z kurczaka. Doskonale sprawdzi się również jako smarowidło do chrupiącego pieczywa. Jak ją przygotować? Przyrządź ją na bazie podsmażonej białej cebuli oraz czosnku. Dodaj do tego białą fasolę – z puszki lub ugotowaną. Doskonale skomponuje się ona ze śmietaną oraz esencją do duszonych warzyw. Aby pasta zyskała kremową konsystencję, całość po zagotowaniu zmiksuj. Oddzielnie przyrządź boczek: wystarczy, że pokroisz go w niewielką kostkę i wytopisz na patelni. Powstałe chrupiące skwarki dołóż do gotowej pasty. Podawaj ją po ostudzeniu i oprósz drobno posiekaną natką pietruszki, opcjonalnie doprawiając pieprzem. Ten podstawowy przepis możesz w łatwy sposób urozmaicić, np. sięgając po czerwoną fasolę, która ożywi wygląd całości, lub słodką marchewkę – przełamującą wyrazisty smak cebuli i czosnku. Z czym zaserwujesz pastę z białej fasoli z boczkiem?