
Składniki
1 opakowanie
60 gramów
2 sztuki
2 sztuki
0.5 pęczka
1 szklanka
2 łyżki
40 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę.

Krok 2
W rondlu rozgrzej oliwę i smaż cebulę oraz czosnek, aż nabiorą rumianego koloru.

Krok 3
Dodaj odcedzoną fasolkę z puszki i smaż jeszcze przez kilka minut.

Krok 4
Wlej wodę i śmietanę. Dodaj kostkę rosołową wołową Knorr i całość dokładnie wymieszaj. Gotuj 5 minut.

Krok 5
Fasolkę zmiksuj na pastę.

Krok 6
Boczek pokrój w drobną kostkę i wytop na osobnej patelni, aż powstaną chrupiące skwarki. Pastę z fasoli podawaj w małych miseczkach posypaną skwarkami i posiekaną natką pietruszki. Doskonale smakuje jako dodatek do mięs i warzyw.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasta z białej fasoli
Pasta z białej fasoli z boczkiem to świetny dodatek do mięs i warzyw. Możesz zaserwować ją np. z miksem świeżych warzyw pokrojonych w słupki, pieczonym schabem bądź podpiekaną piersią z kurczaka. Doskonale sprawdzi się również jako smarowidło do chrupiącego pieczywa. Jak ją przygotować? Przyrządź ją na bazie podsmażonej białej cebuli oraz czosnku. Dodaj do tego białą fasolę – z puszki lub ugotowaną. Doskonale skomponuje się ona ze śmietaną oraz esencją do duszonych warzyw. Aby pasta zyskała kremową konsystencję, całość po zagotowaniu zmiksuj. Oddzielnie przyrządź boczek: wystarczy, że pokroisz go w niewielką kostkę i wytopisz na patelni. Powstałe chrupiące skwarki dołóż do gotowej pasty. Podawaj ją po ostudzeniu i oprósz drobno posiekaną natką pietruszki, opcjonalnie doprawiając pieprzem. Ten podstawowy przepis możesz w łatwy sposób urozmaicić, np. sięgając po czerwoną fasolę, która ożywi wygląd całości, lub słodką marchewkę – przełamującą wyrazisty smak cebuli i czosnku. Z czym zaserwujesz pastę z białej fasoli z boczkiem?