Pasta z białej fasoli na kanapki - z puszki | Przepisy.pl pixel

Pasta z białej fasoli

z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
93 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

162 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

60 gramów

2 sztuki

2 sztuki

0.5 pęczka

1 szklanka

2 łyżki

40 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę.

Pasta z białej fasoli - Krok 1

Krok 2

W rondlu rozgrzej oliwę i smaż cebulę oraz czosnek, aż nabiorą rumianego koloru.

Pasta z białej fasoli - Krok 2

Krok 3

Dodaj odcedzoną fasolkę z puszki i smaż jeszcze przez kilka minut.

Pasta z białej fasoli - Krok 3

Krok 4

Wlej wodę i śmietanę. Dodaj kostkę rosołową wołową Knorr i całość dokładnie wymieszaj. Gotuj 5 minut.

Pasta z białej fasoli - Krok 4

Krok 5

Fasolkę zmiksuj na pastę.

Pasta z białej fasoli - Krok 5

Krok 6

Boczek pokrój w drobną kostkę i wytop na osobnej patelni, aż powstaną chrupiące skwarki. Pastę z fasoli podawaj w małych miseczkach posypaną skwarkami i posiekaną natką pietruszki. Doskonale smakuje jako dodatek do mięs i warzyw.

Pasta z białej fasoli - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasta z białej fasoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta z białej fasoliPasta z białej fasoli

Pasta z białej fasoli z boczkiem to świetny dodatek do mięs i warzyw. Możesz zaserwować ją np. z miksem świeżych warzyw pokrojonych w słupki, pieczonym schabem bądź podpiekaną piersią z kurczaka. Doskonale sprawdzi się również jako smarowidło do chrupiącego pieczywa. Jak ją przygotować? Przyrządź ją na bazie podsmażonej białej cebuli oraz czosnku. Dodaj do tego białą fasolę – z puszki lub ugotowaną. Doskonale skomponuje się ona ze śmietaną oraz esencją do duszonych warzyw. Aby pasta zyskała kremową konsystencję, całość po zagotowaniu zmiksuj. Oddzielnie przyrządź boczek: wystarczy, że pokroisz go w niewielką kostkę i wytopisz na patelni. Powstałe chrupiące skwarki dołóż do gotowej pasty. Podawaj ją po ostudzeniu i oprósz drobno posiekaną natką pietruszki, opcjonalnie doprawiając pieprzem. Ten podstawowy przepis możesz w łatwy sposób urozmaicić, np. sięgając po czerwoną fasolę, która ożywi wygląd całości, lub słodką marchewkę – przełamującą wyrazisty smak cebuli i czosnku. Z czym zaserwujesz pastę z białej fasoli z boczkiem?