Rolada schabowa z kurczakiem i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada schabowa z kurczakiem i szpinakiem

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

10

heart
18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

349 osób wydrukowało

Pobierz pdf

179 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

250 gramów

150 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do mięs Knorr mieszamy z oliwą z oliwek.

Krok 2

Schab rozcinamy wzdłuż (ja rozciełam 3 warstwy tak aby nie przeciąć mięsa tylko aby utworzyć długi prostokąt), następnie rozbijamy tłuczkiem tak aby nie zerwać ścięgien.

Krok 3

Piersi z kurczaka, umyty szpinak, miksujemy w blenderze lub mielimy dwukrotnie przez maszynkę, przyprawiamy solą, pieprzem.

Krok 4

Rozbity płat schabu smarujemy równomiernie farszem drobiowo szpinakowym, zwijamy dokładnie w roladę. Gotowe nacieramy gotową marynatą i rozmarynem, odstawiamy na godzinę.

Krok 5

Następnie rolady zwijamy ciasno w folię aluminiową, pieczemy 45h w temp 200 stopni. Rolada świetnie sprawdza się do obiadu z pieczonymi ziemnikami, jak również na zimno z sosem chrzanowym :)

Edyta Chojnowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada schabowa z kurczakiem i  szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada schabowa z kurczakiem i  szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada schabowa z kurczakiem i  szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada schabowa z kurczakiem i  szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada schabowa z kurczakiem i  szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada schabowa z kurczakiem i  szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada schabowa z kurczakiem i  szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada schabowa z kurczakiem i  szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Meksykańskie kurczaki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej