Rolada schabowa z kurczakiem i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada schabowa z kurczakiem i szpinakiem

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

10

heart
18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

349 osób wydrukowało

Pobierz pdf

178 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

250 gramów

150 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do mięs Knorr mieszamy z oliwą z oliwek.

Krok 2

Schab rozcinamy wzdłuż (ja rozciełam 3 warstwy tak aby nie przeciąć mięsa tylko aby utworzyć długi prostokąt), następnie rozbijamy tłuczkiem tak aby nie zerwać ścięgien.

Krok 3

Piersi z kurczaka, umyty szpinak, miksujemy w blenderze lub mielimy dwukrotnie przez maszynkę, przyprawiamy solą, pieprzem.

Krok 4

Rozbity płat schabu smarujemy równomiernie farszem drobiowo szpinakowym, zwijamy dokładnie w roladę. Gotowe nacieramy gotową marynatą i rozmarynem, odstawiamy na godzinę.

Krok 5

Następnie rolady zwijamy ciasno w folię aluminiową, pieczemy 45h w temp 200 stopni. Rolada świetnie sprawdza się do obiadu z pieczonymi ziemnikami, jak również na zimno z sosem chrzanowym :)

Edyta Chojnowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada schabowa z kurczakiem i  szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada schabowa z kurczakiem i  szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada schabowa z kurczakiem i  szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada schabowa z kurczakiem i  szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada schabowa z kurczakiem i  szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada schabowa z kurczakiem i  szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada schabowa z kurczakiem i  szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada schabowa z kurczakiem i  szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej