Rolada schabowa z kurczakiem i szpinakiem
łatwe
178 osób zapisało

Składniki
600 gramów
250 gramów
150 gramów
2 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę do mięs Knorr mieszamy z oliwą z oliwek.
Krok 2
Schab rozcinamy wzdłuż (ja rozciełam 3 warstwy tak aby nie przeciąć mięsa tylko aby utworzyć długi prostokąt), następnie rozbijamy tłuczkiem tak aby nie zerwać ścięgien.
Krok 3
Piersi z kurczaka, umyty szpinak, miksujemy w blenderze lub mielimy dwukrotnie przez maszynkę, przyprawiamy solą, pieprzem.
Krok 4
Rozbity płat schabu smarujemy równomiernie farszem drobiowo szpinakowym, zwijamy dokładnie w roladę. Gotowe nacieramy gotową marynatą i rozmarynem, odstawiamy na godzinę.
Krok 5
Następnie rolady zwijamy ciasno w folię aluminiową, pieczemy 45h w temp 200 stopni. Rolada świetnie sprawdza się do obiadu z pieczonymi ziemnikami, jak również na zimno z sosem chrzanowym :)

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej