Rolada schabowa z kurczakiem i szpinakiem
łatwe
168 osób zapisało
Składniki
600 gramów
250 gramów
150 gramów
2 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę do mięs Knorr mieszamy z oliwą z oliwek.
Krok 2
Schab rozcinamy wzdłuż (ja rozciełam 3 warstwy tak aby nie przeciąć mięsa tylko aby utworzyć długi prostokąt), następnie rozbijamy tłuczkiem tak aby nie zerwać ścięgien.
Krok 3
Piersi z kurczaka, umyty szpinak, miksujemy w blenderze lub mielimy dwukrotnie przez maszynkę, przyprawiamy solą, pieprzem.
Krok 4
Rozbity płat schabu smarujemy równomiernie farszem drobiowo szpinakowym, zwijamy dokładnie w roladę. Gotowe nacieramy gotową marynatą i rozmarynem, odstawiamy na godzinę.
Krok 5
Następnie rolady zwijamy ciasno w folię aluminiową, pieczemy 45h w temp 200 stopni. Rolada świetnie sprawdza się do obiadu z pieczonymi ziemnikami, jak również na zimno z sosem chrzanowym :)
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej