
Składniki
1 szczypta
0.5 szklanki
0.5 litra
6 sztuk
1 kilogram
null
0.5 szklanki
10 dekagramów
null
1 łyżka
1 łyżka
30 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj ją, odcedź i utrzyj. Dodaj mak, sól i cukier puder.
Krok 2
Mąkę wymieszaj z drożdżami, wlej letnie mleko, posól, dodaj cukier, oliwę, wbij 5 jajek i zagnieć ciasto. Odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce.
Krok 3
Ciasto rozwałkuj, wycinaj szklanką krążki i na środek każdego nakładaj 1 łyżeczkę farszu, zlep formując bułeczki.
Krok 4
Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej