
Składniki
1 szczypta
0.5 szklanki
0.5 litra
6 sztuk
1 kilogram
null
0.5 szklanki
10 dekagramów
null
1 łyżka
1 łyżka
30 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj ją, odcedź i utrzyj. Dodaj mak, sól i cukier puder.
Krok 2
Mąkę wymieszaj z drożdżami, wlej letnie mleko, posól, dodaj cukier, oliwę, wbij 5 jajek i zagnieć ciasto. Odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce.
Krok 3
Ciasto rozwałkuj, wycinaj szklanką krążki i na środek każdego nakładaj 1 łyżeczkę farszu, zlep formując bułeczki.
Krok 4
Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcej