Melon w sosie miętowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Melon w sosie miętowym

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

2 łyżki

6 łyżek

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schłodzonego melona przekrój na pół, usuń pestki. Łyżeczką wydrąż kulki i ułóż je w salaterce.

Krok 2

Następnie zalej koniakiem i wstaw do lodówki.

Krok 3

Z cukru, wody i soku z cytryny ugotuj syrop. Gdy zgęstnieje dodaj liście mięty i chwilę pogotuj. Przetrzyj przez sito.

Krok 4

Kostki melona zalej syropem i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Melon w sosie miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Melon w sosie miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Melon w sosie miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Melon w sosie miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Melon w sosie miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Melon w sosie miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Melon w sosie miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Melon w sosie miętowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej