Kulki chlebowe - z czerstwej bułki z sosem - przepis | Przepisy.pl pixel

Kuleczki z bułki z sosem pomidorowym

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

null

5

null

3 łyżki

1 pęczek

0.5 pęczka

1 łyżka

2

400 gramów

null

800 gramów

null

null

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę pokrój na kawałki, zalej ciepłą wodą. Pozostaw na 5 minut i odciśnij.

Krok 2

Jajka wymieszaj z odciśniętą bułką, bułką tartą oraz serem. Dodaj jedną roztartą Mini kostkę Knorr i pieprz. Natkę drobno posiekaj i dodaj do masy. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie w rondelku. Dodaj pomidory, pokruszoną Mini kostkę Knorr i cukier. Karczochy pokrój w kawałki, kilka listków bazylii pokrój drobno - dodaj do pomidorów, wlej wino, sok z cytryny i gotuj na małym ogniu kilka minut.

Krok 3

Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i porcjami smaż je na głębokim tłuszczu. Po wyjęciu ułóż na papierowym ręczniku.

Krok 5

Kulki podawaj polane sosem i udekorowane listkami świeżej bazylii.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kuleczki z bułki z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kuleczki z bułki z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kuleczki z bułki z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kuleczki z bułki z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kuleczki z bułki z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kuleczki z bułki z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kuleczki z bułki z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kuleczki z bułki z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej