Kulki chlebowe - z czerstwej bułki z sosem - przepis | Przepisy.pl pixel

Kuleczki z bułki z sosem pomidorowym

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

null

5

null

3 łyżki

1 pęczek

0.5 pęczka

1 łyżka

2

400 gramów

null

800 gramów

null

null

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę pokrój na kawałki, zalej ciepłą wodą. Pozostaw na 5 minut i odciśnij.

Krok 2

Jajka wymieszaj z odciśniętą bułką, bułką tartą oraz serem. Dodaj jedną roztartą Mini kostkę Knorr i pieprz. Natkę drobno posiekaj i dodaj do masy. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie w rondelku. Dodaj pomidory, pokruszoną Mini kostkę Knorr i cukier. Karczochy pokrój w kawałki, kilka listków bazylii pokrój drobno - dodaj do pomidorów, wlej wino, sok z cytryny i gotuj na małym ogniu kilka minut.

Krok 3

Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i porcjami smaż je na głębokim tłuszczu. Po wyjęciu ułóż na papierowym ręczniku.

Krok 5

Kulki podawaj polane sosem i udekorowane listkami świeżej bazylii.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kuleczki z bułki z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kuleczki z bułki z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kuleczki z bułki z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kuleczki z bułki z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kuleczki z bułki z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kuleczki z bułki z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kuleczki z bułki z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kuleczki z bułki z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kurczak po meksykańsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej