Roladki z kurczaka na szparagowym dywanie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladki z kurczaka na szparagowym dywanie

Autor: Bernadeta Jarnot-Manecka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

24 sztuki

8 sztuk

4 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi kurczaka oczyściłam, osuszyłam na ręczniku papierowym, położyłam miedzy folie spożywczą i rozbiłam na kotlety.

Krok 2

Do miseczki dałam kostki rosołowe i wlałam oliwę. Wszystko dokładnie wymieszałam, żeby kostka rosołowa się rozpuściła. Następnie za pomocą pędzelka posmarowałam marynatą piersi z każdej strony i odstawiłam na 30 minut (nie jest to konieczne).

Krok 3

Paprykę pokroiłam w paski, do miseczki wycisnęłam przez praskę czosnek. Kawałki fety odsączyłam z zalewy i pokroiłam na mniejsze. Oliwki pokroiłam na polówki. Jajka ugotowałam na twardo (ok. 6 minut).

Krok 4

Każdą pierś posmarowałam czosnkiem, ułożyłam paski papryki, kawałki fety, liście bazylii , doprawiłam do smaku pieprzem. Zwinęłam w roladki i spięłam je wykałaczkami.

Krok 5

Na patelni rozgrzałam masło klarowane i smażyłam piersi na rumiano. Na koniec pod przykryciem przez 3 minuty.

Krok 6

Szparagi umyłam, na patelni rozgrzałam oliwę bazyliowa, drobno posiekałam papryczkę chili, położyłam na patelnie szparagi, posypałam chilli, pieprzem, sola i smażyłam przez kilka minut na rumiano.

Krok 7

Z gotowych szparagów oddzielam końcówki i ułożyłam na talerzu. Z roladek wyjęłam wykałaczki, pokroiłam na polówki, ułożyłam na szparagach, jajka obrałam pokroiłam w ćwiartki, położyłam na talerzu, posypałam oliwkami, z boku położyłam marynowana fetę.

Krok 8

Możesz przygotować wcześniej fetę marynowana. Fetę bałkańską pokroić w kostkę, obtoczyć w ziołach – oregano i tymianek układać w słoiczku, razem z przyprawami (pokrojona chilli, oregano), pokrojonymi pomidorami suszonymi, liśćmi bazylii, zalać olejem rzepakowym i odstawić w chłodne miejsce na min 24 godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z kurczaka na szparagowym dywanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z kurczaka na szparagowym dywanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z kurczaka na szparagowym dywanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z kurczaka na szparagowym dywanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z kurczaka na szparagowym dywanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z kurczaka na szparagowym dywanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z kurczaka na szparagowym dywanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki z kurczaka na szparagowym dywanie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej