Arrabiata - makaron i sos: przepis z penne | Przepisy.pl pixel

Makaron z sosem arrabiata

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
529 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

320 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

1 łyżka

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebulę, paprykę, chilli oraz czosnek w drobną kostkę, oliwki w plasterki.

Makaron z sosem arrabiata - Krok 1

Krok 2

Podsmaż cebulę na rozgrzanej oliwie. Dodaj paprykę, chilli oraz czosnek i duś pod przykryciem przez około 5 minut.

Makaron z sosem arrabiata - Krok 2

Krok 3

Rozmieszaj Fix Spaghetti Napoli Knorr z 300 mililitrami zimnej wody (około 1,5 szklanki) i wlej na patelnię.

Makaron z sosem arrabiata - Krok 3

Krok 4

Dodaj oliwki i całość zagotuj. Wymieszaj gotowy sos z makaronem ugotowanym al dente i podawaj.

Makaron z sosem arrabiata - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z sosem arrabiata - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szybki makaron serowy
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z sosem arrabiataMakaron z sosem arrabiata

Makaron z sosem arrabiata to doskonały przykład na to, jak proste i smaczne są dania kuchni włoskiej przyrządzone na bazie dobrej jakości składników. Nie potrzebujesz ich wiele, by przygotować aromatyczny dodatek do makaronu – arrabiata to po prostu pikantny sos pomidorowy z dodatkiem cebuli, chili oraz czosnku, który urozmaiciliśmy dodatkowo czarnymi oliwkami. Jak przygotować makaron arrabiata? Przepis podpowiada, by zacząć od pokrojenia drobno cebuli (białej i słodkiej czerwonej). Posiekaj papryczkę chili i zmiażdż czosnek. Podsmaż je razem z zieloną papryką, a następnie dodaj do nich sos Napoli, który będzie stanowił świetną bazę arrabiaty. Zagotuj całość, na koniec dorzucając ugotowany wcześniej makaron. Do dzieła!

Dla kogo?

Makaron z sosem arrabiata jest świetnym urozmaiceniem jadłospisu osób lubiących włoską kuchnię, pełną smaków i głębokiego aromatu.

Na jaką okazję?

Trudno wskazać okazję, podczas której nie sprawdzi się arrabiata. Makaron to idealna propozycja na obiad, kolację, a także domowe przyjęcie.

Czy wiesz, że?

Słowo „arrabiata” po włosku oznacza „zły, wściekły”, co dobrze oddaje charakter proponowanego sosu. Przygotowując go, nie żałujmy dodatków nadających ostrości.

Dla urozmaicenia:

Pasta arrabiata to przepis charakteryzujący się dużą dowolnością. W daniu doskonale sprawdzi się np. makaron penne, ale możesz też wybrać inny kształt, np. rigatoni albo fusilli. Makaron z sosem arrabiata podawaj posypaną parmezanem lub grana padano.