
Składniki
4 łyżki
1 szczypta
50 gramów
1 szczypta
5 sztuk
2 łyżki
6 sztuk
400 gramów
1 sztuka
6 plastrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Krok 2
Szynkę podsmaż na maśle, odsącz z tłuszczu.
Krok 3
Na tłuszcz pozostały na patelni wsyp tartą bułkę i podsmaż.
Krok 4
Czosnek posiekaj i podsmaż na oleju.
Krok 5
Liście oregano oraz papryczkę chili posiekaj.
Krok 6
Makaron wymieszaj z szynką, czosnkiem, bułką tartą, oregano i chili. Oprósz pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej