
Składniki
1 kilogram
2 sztuki
40 dekagramów
4 sztuki
4 sztuki
1 szczypta
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść kostki Rosołu wołowego Knorr w szklance gorącej wody i dodaj cukier.

Krok 2
Pokrój cebulę i podsmaż ją na oleju. Następnie obierz i pokrój pomidory, dodaj je do cebuli.

Krok 3
Do warzyw dolej bulion i duś je pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.

Krok 4
Pokrój kiełbasę w plasterki, dodaj do powstałego sosu i duś kolejne 15 minut.

Krok 5
Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę i ugotuj. Dodaj do kiełbasy, wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem oraz papryką.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz z kiełbasy i ziemniaków
Nic tak nie cieszy w zimny i ponury dzień jak talerz ciepłego gulaszu. To treściwe danie nie tylko cię rozgrzeje, ale również skutecznie zaspokoi głód. Gulasz z kiełbasy i ziemniaków to połączenie znanych wszystkim składników w całkiem nowym wydaniu. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie dwuposiłkowego obiadu składającego się z zupy i drugiego dania, wystarczy, że przygotujesz właśnie taki mięsny gulasz. By go zrobić, do bulionu z warzywami dodaj kiełbasę pokrojoną w plastry lub półksiężyce. Nie ma większego znaczenia, jaką kiełbasę wybierzesz, ale dobrze powinna sprawdzić się toruńska lub śląska. Nie musisz je wcześniej obsmażać, ale jeśli to zrobisz, nadasz potrawie dodatkowego aromatu. Nie zapomnij o pokrojonych drobno ziemniaczkach. Jeśli chcesz jeszcze bardziej urozmaicić to danie, dodaj garść zacierki lub bardzo drobnego makaronu.